Energiaválság

2022.10.07. 14:48

A Fidesz szerint a meleg vizes fürdőket nem kellene bezárni (frissítve a miskolci városháza reakciójával)

Nem értik a Fidesz-KDNP miskolci képviselői, hogy miért pont a Barlangfürdőt és Selyemréti strandot zárja be a város baloldali vezetése. A döntés nem csak a turizmus, hanem a helyi vállalkozások helyzetét is megpecsételi szerintük.

Hollósy András és dr. Nagy Ákos

"Egyetlen éjszaka alatt pecsételte meg több száz miskolci gyógyulását és a város turizmusának sorsát a baloldali városvezetés Miskolcon" - értékelte a városi Fidesz-frakció vezetője, Nagy Ákos a Barlangfürdő előtt tartott pénteki rendkívüli sajtótájékoztatón.

Veszélyezteti a barlangot

"Eljátszotta a maradék bizalmat is a baloldali városvezetés Miskolcon, miután újabb szakmaiatlan, átgondolatlan és kaotikus döntéseket hozott, jelen esetben a miskolci fürdők bezárása kapcsán” – mondta. Szólt az elmúlt évek adatairól is. „A miskolctapolcai Barlangfürdő az egyik legkeresettebb vidéki turisztikai desztináció lett Magyarországon. Ráadásul a Barlangfürdő mindig nyereséges volt, ennek ellenére a városvezetés most a bezárásáról döntött. Némi belépőár emeléssel is nullszaldóval, vagy minimális veszteséggel fenntartható lenne a fürdő” – állította.

Nagy Ákos arra is rámutatott, hogy a Barlangfürdő mikroklímája miatt hosszú távon nem lehet víz és megfelelő páratartalom nélkül a belső rész, mert az veszélyezteti a barlangot. Kiemelte, hogy a helyi vállalkozók helyzetére is jelentős hatással van a döntés. „Az itt működő szállodákat, turizmusból élő vállalkozásokat teljes mértékben ellehetetleníti a Barlangfürdő bezárása” – húzta alá.

A selyemréti bezárását sem értik

"Hasonlóan megdöbbentő a helyzet a Selyemrét Strandfürdő bezárása kapcsán is.” Ezt Hollósy András, a Fidesz-KDNP szóvivője mondta, majd ismertette a strand adottságait. „A városban ez a fürdő önálló termálkúttal rendelkezik. A fürdő vízellátását két nagy hozamú, 43-45 fokos kút biztosítja. Nem kell tehát melegíteni a vizet. Sem gázzal, sem távhővel. Sőt, a medence felett található sátrat sem kell külön fűteni, 24 fokos hőmérséklet állítható elő csak a termálvíz által. A városi sportuszodában azonban kell fűteni a vizet, azt azonban mégsem zárják be” – ismertette Hollósy András. „Több száz sportolni vágyó idős és fiatal indítja a Selyemréten a reggeleit, vagy a nap végén itt ússza ki magából a fáradalmait. Az egyik legnépszerűbb fürdőben ráadásul gyógytestnevelés is zajlik, amit most szintén egy tollvonással megszüntetnek” – tette hozzá.

A Fidesz-KDNP frakció képviselői felszólították Veres Pál polgármestert és a miskolci városvezetést, hogy vizsgálják meg és bírálják felül döntésüket. Azt javasolták, hogy „csoportosítsák át a város idegenforgalmi adóbevételeit, turizmusfejlesztési hozzájárulásait, hogy megmenthetőek legyenek Miskolc termálvizes fürdői.

Elérhető kezelések

A témában korábban kérdéseket tettünk fel a miskolci önkormányzat sajtó osztályának. A válaszból az derül ki, hogy a Barlangfürdő gyógyászati részlegén elérthető kezelések a bezárást (október 10-ét) követően igénybe vehetők a területileg illetékes reuma szakrendelések beutalóival a fizioterápiás járóbeteg egységekben. A bérletek érvényességével kapcsolatos kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a Selyemréti Strandfürdőben és a karbantartás miatt október 3-án ugyancsak bezárt Ellipsum Strandfürdőben az érvényes bérleteket annyi nappal hosszabbítja meg a fürdőket üzemeltető cég, ahány napig a szolgáltatásaik szünetelnek. A bérletekkel kapcsolatos információkkal kapcsolatban egyébként a +36 70 778 3864-es telefonszámon, vagy a [email protected] e-mail címen lehet érdeklődni.

Frissítés:

Pontos adatok a fürdő és strand működéséről

A Fidesz sajtótájékoztatóján elhangzottakra így reagált a miskolci városháza:

„Nem Miskolc az egyetlen település, amelyik a kigazdálkodhatatlan rezsidíj-emelések miatt kénytelen átmenetileg szüneteltetni egyes intézményeinek működését. Sorra zárnak be országszerte a színházak, uszodák, strandok, oktatási intézményeket vonnak össze például a kormánypárti Debrecenben, és még olyan, ugyancsak fideszes polgármesterek is kongatják a vészharangot, mint a székesfehérvári Cser-Palkovics András.

Arról, hogy tízszeresére drágult a gáz, nyolcszorosára a távfűtés, ötszörösére az áram, nem az önkormányzatok, nem Miskolc város vezetése tehet – ezeket a brutális emeléseket mind a kormányzat jelentette be. Aki reálisan gondolkodik, annak egyértelmű, hogy saját erőből ezt lehetetlen kigazdálkodni. És az is egyértelmű, hogy a települések, így Miskolc is csak magára számíthat ebben a végtelenül nehéz helyzetben, mivel a kormányzat úgy tűnik, nem ad semmilyen segítséget, de még iránymutatást sem a válság kezelésére.

Sőt, egyetlen éjszaka alatt tízszeresére emeli a távfűtés díját a már amúgy is kivéreztetett önkormányzatok számára.

Amikor arról kell dönteni, hogy Barlangfürdő, vagy fűtött óvodák, hogy bábelőadás vagy idősellátás, akkor nincs más választás a város működőképességének megőrzése érdekében, mint meghozni a legnehezebb döntéseket is – nemcsak Miskolcon, hanem szerte az országban. Máshogy ugyanis lehetetlen átvészelni az energiaválság miatti rezsiár-robbanás, a rekordinfláció és a drasztikus áremelkedések miatt kialakult helyzetet.

Ezzel valószínűleg a Fidesz miskolci képviselői is pontosan tisztában vannak, ezért is szomorú, hogy ahelyett hogy maguk is próbálnának a kormányzatban ülő párttársaiktól segítséget kérni, és közös erővel tenni a válsághelyzet megoldásért, a kialakult helyzetet megpróbálják politikai haszonszerzésre használni.

A város ezzel ellentétben nem tétlenkedik, és a Miskolci Fürdők Kft.-től távozó 110 munkavállaló elhelyezése érdekében amellett, hogy a Miskolc Holding tagvállalataihoz is csoportosított át dolgozókat, azonnal megkezdte a tárgyalásokat a nagyobb helyi vállalkozásokkal, multinacionális cégekkel és szervezetekkel. Ennek köszönhetően első körben 60 munkavállalónak már sikerült munkalehetőséget kínálni, de az egyeztetések folytatódnak és a város igyekszik minél több fürdő-alkalmazottnak segíteni az elhelyezkedésben”.

A Selyemréti Strandfürdővel és a Barlangfürdővel kapcsolatos veszteségi-megtakarítási adatokat az alábbiakban pontosan is közölte a miskolci városháza sajtóosztálya:

Selyemréti Strandfürdő

A Selyemréti Strandfürdő 2021. évi adózott eredménye 172 millió Ft veszteség, összesen 247 millió Ft árbevétel/bevétel elérésével és 419 millió Ft teljes évi költség/ráfordítás mellett.

A Selyemréti Strandfürdő 2021-ben 80 millió Ft működési támogatást kapott a MMJV Önkormányzatától, mely összeget a fenti 247 millió Ft tartalmazza.

A Selyemréti Strandfürdő 2022. IV. negyedévi változatlan (teljes nyitva tartás) működés esetén 144 millió Ft veszteséget realizál várhatóan. A Strandfürdő 2022. október 10.-i bezárása esetén, mintegy 78 millió Ft-os megtakarítást tudunk elérni.

A Selyemréti Strandfürdő 2023. évi teljes nyitva tartással 214,4 millió Ft árbevétel/bevétel és 671,7 millió Ft működési költség/ráfordítás esetés várhatóan 457 millió Ft veszteséget realizál.

Barlangfürdő

A Barlangfürdő 2021. évi adózott eredménye 19,8 millió Ft nyereség, összesen 544 millió Ft árbevétel/bevétel elérésével és 524,5 millió Ft teljes évi költség/ráfordítás mellett.

A Barlangfürdő 2022. IV. negyedévi változatlan (teljes nyitva tartás) működés esetén 200,8 millió Ft veszteséget realizál várhatóan. A Barlangfürdő 2022. október 10.-i bezárása esetén, mintegy 97 millió Ft-os megtakarítás érhető el.

A Barlangfürdő 2023. évi teljes nyitva tartással 999 millió Ft árbevétel/bevétel és 1819 millió Ft működési költség/ráfordítás esetés várhatóan 820 millió Ft veszteséget realizál.

A 2022. és 2023. évi adatok tájékoztató jellegűek, a jelenleg ismert villamos energia ára 62 Ft/kWh-ról 265 Ft/ kWh-ra emelkedik 2023. január 1-től. A távhő szolgáltatás egységára 3441 Ft/GJ értékről 30825 Ft/GJ-ra változott 2022.október 1-től. A gáz ára 134 Ft/m3-ről 922,29 Ft/m3 –re változott, szintén 2022. október 1-től.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában