Az Év Fája 2022

2022.09.17. 07:00

Voksokra vár a bulgárföldi fekete nyár

Egy miskolci matuzsálem is ott van az ország legszebb fái között, és esélye van a 2022-es Év Fája, megtisztelő cím elnyerésére. 

Várja a voksokat a bulgárföldi fekete nyárfa

Fotó: Ádám János

A Bulgárföldön álló, terebélyes fekete nyárról van szó, ami minden bizonnyal a város legidősebb fája. A becslések szerint 250 éves, és még október 1-jéig szavazhatunk rá. Szüksége van a sok miskolci voksra, mert jelenleg kissé lemaradt a versenyben.

Valamiért fontos 

Az Ökotárs Alapítvány felhívására bárki benevezhetett egy fát vagy facsoportot. „Az Év Fája vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát kerestük, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos. Kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál, vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. A nevezett fák közül a zsűri választotta ki a döntősöket. Ezek vesznek részt a nyilvános döntőben, melyben legtöbb közönségszavazatot kapó fa nyeri az Év Fája címet. A döntősök közt emellett már ott rejtőzik a Hős Fa cím nyertese is és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa, de arra, hogy mely fák kapják ezeket, csak a közönségszavazás után derül fény”, írta a versenyt hirdető alapítvány.

Megvizsgálták 

A bugárföldi fekete nyárnak a napokban műszeres vizsgálattal próbálták felmérni az állapotát. Czifrusz Natália városi főkertész elmondta: az önkormányzatot felkereste egy faápoló szakember, aki tulajdonképpen azért ajánlotta fel önkéntes szolgáltatásait, hogy tesztelhesse a magyar fejlesztésű, úgynevezett fakopp eszközt. Szerette volna megtudni, hogyan lehet alkalmazni egy ekkora törzsű fa esetében. A vizsgálat sikertelen lett, mert a műszer csak bizonyos határokon belül tud hitelesen mérni, azonban a fekete nyárfa ennél terebélyesebb. A legfrissebb helyszíni mérések szerint törzsének a kerülete 9,6 méter. A főkertész magyarázata szerint ez a hatalmas paraméter a kora mellett annak is köszönhető, hogy két törzs összenövése alkotja a matuzsálemet. 

A legfrissebb helyszíni mérések szerint törzsének a kerülete 9,6 méter
Fotós: Ádám János

Egyedi érték 

A miskolci fekete nyárfa tekintélyes termetével és korával egyedi értéket képvisel a városi környezetben. A mellette folyó Erenyő-patak hajdani puhafaligetek hagyatéka. Miskolc legöregebb fája, ami kuriózumnak számít lakótelepi környezetben. A miskolci önkormányzat 2003-ban helyi védettségű természeti értékké nyilvánította. A fekete nyárfát a kihalás fenyegeti, ezért felkerült a Környezetvédelmi Világszervezet Vörös Listájára. Lombjai között tucatnyi madárfaj fészkel és kap menedéket. Ami különösen említésre méltó még, hogy a környéken sehol sem található hasonló korú és nagyságú famatuzsálem. Bár majd 20 évvel ezelőtt már részesült egy elismerésben ez a különleges fa, a nevezők szeretnék felhívni a figyelmet a kihalás szélén lévő fafajtára, és szeretnék megóvni a felnövekvő nemzedéknek a következő évtizedekben. 

Szavazni a következő oldalon lehet: https://evfaja.hu/dontosfa


Idén a követketkező fák kerültek a döntőbe

A Hétágfa tanösvény galagonyafái Kistótfaluban  

Perkátai öreg tölgy, az idős fák nagykövete 

Nagy idők tanúja, páfrányfenyő a keszthelyi kastély parkjában 

Kincses makkfa, Nagykőrös 

Platán "híd" a tatai angolkertben a Cseke-tó felett 

Gesztenyefa Angyalföldön, Budapest 

Aggastyán (Micsky hársak), Dánszentmiklós 

Ősi gyógyító Hársfa az évszakok jegyében, Jobbágyi 

A Bakáts tér Hőse, Budapest 

Akiknek már nem lesz több tavaszuk: a Lengyeli-legelő Fái, Pacsa határában 

250 éves fekete nyárfa, Miskolc 

A gyógyító fa, Budapest Népliget 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában