Fatüzelés

2022.09.05. 07:00

Sokat spórolhatunk, ha megfogadjuk ezeket a praktikákat

Hazánkban nagyon sokan fűtenek fával, közülük sokan nem megfelelő technikával.

ÉM

Nem mindegy hogyan rakjuk meg a kályhát

Fotó: Für Henrik

Az elmúlt években majdnem 40 százalékkal drágult a tűzifa. Brutálisan többe kerül a fűtés és a főzés annak, aki jobb híján tűzifával vagy gázpalackkal vészeli át a telet. Ezért sem elhanyagolható hogy, honnan vesszük a tűzifát, aztán hogyan tároljuk otthonunkban, valamint az sem; hogyan használjuk fel. 

Sokat spórolhatunk azzal, ha megnézzük milyen tüzelőnek valót vásárolunk. Nem elég, hogy megdrágultak a tüzelők, sokan még át is verik a gyanútlan vásárlókat. A dörzsölt fanepperek számos módszert alkalmaznak – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala. Kiemelik: a legtöbb árus, a mennyiséggel veri át a gyanútlan vásárlókat.

Tudatos fűtés

A Levegő Munkacsoport a napokban egy bejegyzést tett közzé, amelyben a tudatos tüzelésre hívják fel a figyelmet. A javaslatuk szerint: 20 százalék nedvességtartalom alatti száraz keményfát használjunk (bükk, tölgy, akác, gyertyán), a fát hasábokra vágva, egymásra merőlegesen helyezzük a tűztérbe, felülre a vékonyabb hasábokat. 

A gyújtóst puhafából, például fenyőből készítsük, és a máglya tetejére helyezzünk belőle néhány 2-3 cm-es hasábot, a begyújtás így akár egy hosszú gyufával megoldható, papír vagy egyéb gyújtós sem kell hozzá. A bejegyzés szerint a fentebb javasolt módon megrakott máglya és a begyújtott tüzelő felülről lefelé ég el. A máglyát ráadásul azért sem szabad alulról meggyújtani, mert a beinduló láng végigfut az egész máglyán, a hasábfák pedig nem tudnak kellő gyorsasággal átmelegedni. A jó hatásfokú égéshez szükséges magas hőmérsékletet is később érik csak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában