Duális tanévnyitó

2022.09.07. 17:30

Saját belépőt kaptak a vegyipari óriáshoz. Mutatjuk, miért...

Ötvenkét középiskolás és egyetemista fiatal vehette át Marton Zsombortól, a Mol Petrolkémia Zrt. vezérigazgatójától a cég területére szóló belépőt. Ezzel kezdetét vette a duális tanév.

SZB

Fotó: Bujdos Tibor

Hat évfolyam, 21 osztály, 270 tanuló, 9130 gyakorlati óra. Ezek az adatok jellemzik a tiszaújvárosi Mol Petrolkémia Zrt. duális oktatási programja elmúlt bő fél évtizedét. A siker folytatásaként tartották meg az idei duális tanévnyitót, amely újabb 52 miskolci, tiszaújvárosi és debreceni középiskolás és egyetemista fiatal számára nyitotta meg a lehetőségek tárházát.

Segítenek a képzeletbeli mászókán 

A duális képzés lényegében azt jelenti, hogy a tanulópadban megszerzett tudást minél több gyakorlati idő beiktatásával teljesítik ki. Mint a tiszaújvárosi tanévnyitó elhangzott, a duális képzés leginkább a mászókához hasonlít. Mászás közben vannak olyan pillanatok, amikor el kell engedni az előző fokot, és átfogni a egy magasabban lévőre. Közben azonban van egy idő, amikor veszélyben van a biztonság. A duális képzésben az ilyen "mászókás krízishelyzeteken" segítik át a diákokat, hallgatókat a képzés, a tudás következő fokára úgy, hogy nem engedik el a kezüket, hanem segítenek feljebb kapaszkodni a képzeletbeli mászókán.

Generációk összekapcsolása 

Marton Zsombor, a Mol Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy stabil utat akarnak mutatni a pályájukat most kezdőknek. "A mostani fiatalok más indíttatással élnek. Egykor okostelefon nem létezett, magam 18 éves voltam, amikor egy egyszerű mobiltelefont fogtam a kezembe. Húsz éve azt gondoltam, nem lehet áthidalni az ilyen generációs különbségeket. Most azt látom, hogy a generációk közt fel kell építeni azt a hidat, amely minkét fél számára segít az átkelésben. A vállalatok, így a Mol Petrolkémia előtt álló feladat, hogy megépítsék azt a generációk között. Cégünknél a duális képzésben való részvétel révén mindez már hatodik éve tart" - mondta.

Hasznos tagjai lesznek 

Dr. Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője példaértékűnek nevezte, amit a Mol Petrolkémia Zrt. végzett az elmúlt hat évben azzal, hogy magas fokra emelte a duális képzést. "A társaság komoly, nagy értékű beruházásokat hajt végre, amelyhez magasan képzett szakemberekre van szüksége, olyanokra, akik a lehető leghamarabb csatlakoznak a gyakorlat elsajátításához, és válnak hasznos és megbecsült tagjaivá a Mol közösségének." 

Dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere is a duális képzés hídépítő mivoltát emelte ki. Jelezte, hogy nemcsak a vállalatóriás számára fontos a jó szakember, a város számára is fontos, hogy magasan képzett emberek éljenek benne.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában