Pedagógusok

2022.09.05. 11:41

„Polgári engedetlenkednek” egyes iskolákban

Magasabb béreket és sztrájkjogot szeretnének a tiltakozó tanárok.

HE

Pilz Olivér olvasta fel a nyilatkozatot

Fotó: Ádám János

Csatlakozott a pedagógus-szakszervezetek által meghirdetett országos, gördülő polgári engedetlenséghez a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületnek egy része. A 60 fős tanári karból hétfőn reggel 37-en nem vették fel a munkát, és nem tartották meg kötelező óráikat. Ennek okairól Pilz Olivér, a gimnázium tanára, a Tanítanék Mozgalom egyik alapító tagja beszélt portálunknak.

Jelezte: már 2016-ben összefoglalták az oktatást érintő problémákat egy sok oldalas dokumentumban, azonban azóta nem történt érdemleges változás. Mostanra olyan alacsonyak a pedagógusbérek, hogy szinte nincs utánpótlása a pályának. Évről évre kevesebb fiatal jelentkezik a tanárképzésbe. Az idén fele annyian kerültek be az egyetemekre pedagógusképzésre, mint amennyien elmentek nyugdíjba, és ez az arány csak romlani fog. A pedagógustársadalom ugyanis elöregedett, egyre többen érik el a nyugdíjas kort.

– Ha most azonnal nem emelik a béreket olyan szintre, ami vonzóvá teszi legalább anyagilag a pályát, akkor néhány éven belül katasztrofális helyzetbe kerül az oktatási rendszer – hangsúlyozta Pilz Olivér.

Hozzátette: a polgári engedetlenség másik oka, hogy a járvány ideje alatt született egy rendelet, ami ellehetetlenítette a pedagógusok sztrájkját, és ezt nyár elején törvénybe iktatták.

– Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ne tudjuk érvényesíteni az érdekeinket – mondta Pilz Olivér.

A polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusok délelőtt 9 órakor a Miskolci Tankerületi Központ elé vonultak, ott felolvasták nyilatkozatukat, melyet át szerettek volna nyújtani a tankerület képviselőjének.

A hermanos tanárokhoz csatlakozott Szűcs Tamás, a Földes Ferenc Gimnázium tanára, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének megyei választmányi tagja, és egy óvodapedagógus is.

Tervezik a béremelést

Mint ismeretes, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban jelezte: a helyreállítási alapban és az uniós költségvetésben is van béremelésre pénz, de az Európai Bizottság és a magyar ellenzék is hátráltatja azt a folyamatot, hogy megkapják az orvosok és a pedagógusok béremelésére a forrást.

Ha megérkezik az EU-s pénz, akkor háromszor 10 százalékos béremelést tudnak adni a pedagógusoknak 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben. A közelmúltban megrendezett Tranzit Fesztiválon pedig Gulyás Gergely kijelentette: az ütemezett bérfejlesztés végére, 2027-re bruttó 800 ezer forintra emelkedne a pedagógusok átlagos fizetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában