CineFest

2022.09.15. 19:37

Otthonunk Miskolc: két miskolci film a CineFesten

Csütörtök este mutatták be a bölcsészkarhoz kötődő, pénteken a Lévay gimnázium történetéről szóló film látható.

HM

dr. Fazekas Csaba és Dr. R. Nagy József

Fotó: Ádém János

Dr. R. Nagy József Tükibúcsúztató című filmjét láthatta a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál közönsége csütörtökön este az Otthonunk Miskolc programsorozat keretében. A program immár hagyomány: célja helyi vagy helyi kötődésű alkotók munkáit elhozni a nagyközönségnek. 
A csütörtök esti film története a Miskolci Egyetemhez kötődik. A Bölcsészettudományi Kar új helyre költözött, elhagyta régi épületét, közkedvelt nevén a „tükit”, ahol közel harminc esztendőn keresztül működött. Dr. R. Nagy József filmjében Fazekas Csaba történész, a kar volt dékánja vezeti körbe a film nézőjét az épületben, és mutatja be annak emblematikus helyszíneit, mesél a kar kialakulásának kezdeti időszakairól, az épület nyilvános és kevésbé nyilvános helyeiről. A film alkalmat ad a visszatekintésre, emlékezésre, nosztalgiázásra.

A program második filmjét pénteken este 19.15-től vetítik az Uránia teremben. Kerényi László Alfa és Ómega – Lévay Gimnázium című filmje bemutatja azt az utat, amit a Lévay Gimnázium az elmúlt 29 év alatt megtett. 1560-ban indult a tanítás, amit 1948-ban az államosítás megszüntetett, de 1993-tól ismét a református egyház lett az iskola fenntartója. 1993. augusztus 30-án kisdiákok és szüleik, tanárok és a meghívott vendégek zsúfolásig megtöltötték az avasi református templomot... A filmet 19.15-től vetítik az Uránia teremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában