Bokrétaünnep

2022.09.21. 14:55

Multifunkcionális ipari csarnok épül Miskolcon

A Déli Ipari Parkban egy 6 ezer négyzetméteres csarnokot épít a Xanga cégcsoport, amelybe logisztikai lehetőséget és akár gyártókapacitást is beköltöztethetnek majd a befektetők.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

A bokrétaünnepen – amelyet az épület tartószerkezetének elkészültekor szoktak megtartani – a város, a Miskolci Egyetem és többi között a Xanga cégcsoport vezetője is méltatta a beruházást.

A debreceni székhelyű ingatlanfejlesztő Xanga cégcsoporthoz tartozó MIA Rising Kft. mintegy 2,5 milliárd forint volumenű befektetésével egy új logisztikai inkubátor fejlesztése valósul meg, ezzel lehetővé téve a városba már betelepült és a jövőben betelepülő termelővállalatok megnövekedett logisztikai igényeinek korszerű infrastrukturális környezetben történő kiszolgálását. Erről Herdon István, a XANGA cégcsoport elnök-vezérigazgatója beszélt.

- Az első ütemben megépülő közel 6.000 négyzetméter alapterületű létesítmény úgynevezett shell and core állapota 2022. év végére készül el, amely azt jelenti, hogy az épületbe a betelepülő bérlők elkezdhetik technológiájuk betelepítést, és azt követően megkezdhetik a tevékenységüket. Az épület műszaki paraméterei multifunkciós hasznosítást tesznek lehetővé, így a bérlői igényeknek megfelelő kialakítást követően a létesítmény logisztika mellett alkalmas lesz termelőtevékenység végzésére is. Az elkövetkező években a 6,2 hektáros ingatlanon a cégcsoport további ütemekben összesen mintegy 25-30 ezer négyzetméter alapterületű ipari és logisztikai épületkomplexumot tervez megvalósítani, 10 milliárd forintot is meghaladó befektetési volumenben – hangsúlyozta a vezérigazgató.

- Legutóbb februárban voltunk itt az alapkőletételen, akkor úgy fogalmaztam, hogy ez a beruházás üzenetet hordoz, mert együttműködést jelent a városnak a Miskolci Egyetemmel és nem utolsósorban a Xanga cégcsoporttal – emelte ki Miskolc polgármestere, Veres Pál.

- Észak-Magyarország tudásközpontjaként feladatunknak és küldetésünknek tekintjük, hogy ezt a régiót szolgáljuk - mondta Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. 

- Széles képzési és kutatási palettával rendelkezünk, így számtalan területen tudjuk végezni ezt a fajta szolgálatot – tette hozzá a rektor. Szól arról is, hogy a Miskolci Egyetem a hazai felsőoktatásban elsők között indított logisztikai képzést, alapított intézetet, ahol országosan elismert logisztikai mérnököket képeznek. A többi között ez is, és az intézmény kutatási bázisa alapja lehet a cégcsoporttal való együttműködésnek.

A Xanga csoport és a Miskolci Egyetem ez év februárjában kötöttek együttműködési megállapodást, amely alapján az oktatási intézmény aktívan közreműködik majd a létesítménybe betelepülő vállalatok szakemberképzésében, és támogatja a technológiai transzfer folyamatát.

Elhangzott, hogy a cégcsoport üzleti modellje húsz éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejlesztenek, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik betelepítését követően kezdhetik meg működésüket. A cégcsoport tevékenysége közel két évtizedig elsősorban Debrecenre fókuszált, azonban az elmúlt években a cégvezetés a befektetési célterületek kibővítése mellett döntött. Miskolcot, mint új befektetési helyszínt, a város jó elhelyezkedése, az ipari parkokban kiépített korszerű infrastruktúrahálózat, a kiváló munkaerő bázis, valamint a tradicionális egyetemi képzések és a magas színvonalú tudásháttér miatt választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában