Egymásra utalva

2022.09.27. 12:49

Kormányzati segítség az önkormányzatoknak

A jelenlegi intézmények fenntartása a 25 megyei jogú városnak több mint 135 milliárd forint plusz kiadást jelent. A Miniszterelnökséget vezető miniszter partnerséget ígért, cserébe pedig takarékosságot vár el a városok vezetőitől.

ÉM

Ülést tart ma a miskolci önkormányzat

Fotó: Ádám János

- A kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak és mindenkivel tárgyalni fog, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése jövőre is fennmaradhasson, cserébe pedig mindenkitől takarékosságot várunk el - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) fővárosi közgyűlését követően.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotós: Bujdos Tibor

- Amikor az orosz agressziót elítéljük és az erre adott válaszként bevezetett, szerintünk teljesen téves energetikai szankciókat kritizáljuk, jól látjuk, hogy ezek együttes következményeként jövőre a jelenlegi intézmények fenntartása a 25 megyei jogú városnak több mint 135 milliárd forint plusz kiadást jelent – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Kiemelte: "ez a gyakorlati következménye azoknak a nagy európai vitáknak, amelyek a háborúról és különösen a háborúra adott energetikai szankciókról zajlanak".

Hozzátette: a kormány és az önkormányzatok egymásra vannak utalva ebben a helyzetben. Arra kérte az önkormányzatokat, faragják le plusz kiadásaikat, de a közszolgáltatások esetében a legfontosabbakat tartsák fenn. Megjegyezte: még így is állami segítségre lesz szükség, a kormány tárgyalni fog az önkormányzatokkal és igyekszik segítséget nyújtani.

Költséghatékonyság Miskolcon is

Veres Pál Miskolc polgármestere is részt vett a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén. A városháza közleményt adott ki, amelyben arról is írtak, hogy a „kormány és az önkormányzatok elsődleges feladata az alapellátások – mint például az óvodai, bölcsődei ellátás, a közlekedés, az idősellátás, a közétkeztetés biztosítása. Ezen prioritások hatékony működtetéséhez takarékossági tervet kell készíteniük az önkormányzatoknak. Forráshiány esetén ezen terv jelenthet tárgyalási alapot a kormány és a helyhatóságok között” – fogalmazott a miskolci városháza.

Kiemelték, hogy Miskolc önkormányzata hónapokkal ezelőtt elkezdte felmérni az önkormányzat és intézményei, illetve tagvállalatai működési költségeit, a megemelkedett energiaárak okozta többletkiadások mértékét. „Ezen adatok ismeretében már folyamatban van egy költséghatékony működtetési program előkészítése, amelynek részleteit hamarosan ismerteti az önkormányzat” – írták a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában