Önkéntes katonák

2022.09.05. 10:34

Kiképzésből akár katonahivatás is lehet

Többletpontokért és elhivatottságból választották a legtöbben a katonai kiképzést. Hétfőn kezdték meg önkéntes szolgálatukat a miskolci zászlóaljhoz csatlakozó fiatalok.

PN

Fotó: Bujdos Tibor

Izrók Daniellát gyerekkora óta érdekli a katonaság, ezért jelentkezett.  - A családban is vannak katonák, és nagyon szeretném magam kipróbálni is.

- Korábban rendőr voltam, van közöm a fegyvereserőkhöz, és visszahúzott a szívem, ezért jöttem – mondta Szabó Júlia.

- Ki szerettem volna próbálni a katonai pályát, és ez az önkéntes katonai szolgálat a fiatalabb korom miatt sem megterhelő – nyilatkozta Holló Erik, aki jelenlege is levelezős egyetemista, és nagyon várja a kiképzést.

Holló Erik 
Fotós: Bujdos Tibor

Hétfőn 17 fiatal vonult be a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Majthényi Károly Területvédelmi Zászlóaljához.

- Ez egy speciális katonai szolgálat, hiszen a Magyar Honvédség lehetőséget ad azoknak a fiataloknak, azoknak az állampolgároknak, akik szeretnék kipróbálni magukat, szeretnének részt venni a kiképzéseken - nyilatkozta portálunknak Nagy Géza őrnagy, a Magyar Honvédég 4. Hadkiegészítő és Toborzó Irodájának vezetője.

Nagy Géza őrnagy
Fotós: Bujdos Tibor

- A programnak országosan és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is nagy sikere van. Több mint 30-an érdeklődtek, közülük több mint 20-an jelentkeztek, és 17-en feleltek meg a felvételi eljárás során, ők egyben vállalták is a szolgálatot – tette hozzá.

Nem találták meg a helyüket

Nagy Géza őrnagy szerint ez elsősorban azoknak a fiataloknak szól – bár nyugdíjkorhatárig várják a jelentkezőket –, akik még nem találták meg a helyüket a munkaerőpiacon, vagy még nem döntöttek a továbbtanulásukról. Ezzel a szolgálati formával ugyanis felsőoktatási többletpontokat is szerezhetnek. - Ha az alapkiképzést teljesítik, akkor 16 pontot, ha a félévet teljesítik, 32 pontot, ha egy egész évet teljesítenek, akkor 64 többletpontot szerezhetnek a felsőoktatásban. Úgy gondolom, hogy nagyon sok ifjúnak pont ezek a pontszámok hiányoznak ahhoz, hogy az áhított egyetemre bejussanak.

- Két hónap az alapkiképzés, amit a Magyar Honvédségben minden katonának teljesíteni kell, legyen az tartalékos, szerződéses, vagy hivatásos, illetve tanuló. Az alapkiképzésen minden olyan dolgot elsajátítanak, amit egy katonának tudnia kell: az egészségügyi ismereteken keresztül az alaki fogásokig, de természetesen fegyverismeret, lőelmélet is szerepel a tananyagban. Ezután egy négy hónapos kiképzési blokk következik, amely során a katona vagy itt marad a területvédelmi tartalékos zászlóaljnál, mert a kiképzés itt folyik, a Miskolci Egyetem bázisán, vagy elmegy egy szakcsapathoz, ahol szakmát tanul. Ha itt marad, lövész kiképzést kap, ha szakcsapatnál folytatja, akkor lehet belőle például tüzér, harckocsizó, felderítő és logisztikus is. Attól függ, milyen milyen orientációja van, mit szeretne megtanulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában