Miskolci beruházás

2022.09.09. 14:00

Így még nem láthattuk az épülő y-hidat (fotókkal és videóval!)

Már a Martinkertváros felé vezető Kisfaludy-ág kerékpáros hídjának impozáns szerkezetét is helyére emelték az építők.

Szaniszló Bálint

A finisébe fordult Miskolc jelenlegi legnagyobb közlekedési infrastrukturális beruházása, az y-híd és a hozzá szervesen csatlakozó közlekedési elemek építése. Mint ismeretes, október 31-ig el kell készülnie a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában készülő y-hídnak, amely a miskolci belváros irányából a Tiszai pályaudvar, és Martinkertváros, valamint Szirma irányába vezeti majd el a forgalmat. A dátum vonatkozik a Király és a Vörösmarty utca kereszteződésében épülő turbókörforgalomra, valamint a Vörösmarty utca négysávosítására. Október 31-e után kezdődhet el az engedélyező hatóság forgalomba helyezési eljárása. Ténylegesen decemberben vehetik birtokba a közlekedők az y-hidat és a hozzá tartozó említett elemeket. 

Y-híd alulnézetben 

Az y alakú híd mindhárom ága jól láthatóan kiformázott. A napokban sikerült az y-forma alá jutni és olyan felvételeket készíteni, amely eddig nem látott perspektívából is bemutatja a grandiózus beruházást.  

Egyébként az építők munkája által a gyalogos közlekedést biztosító felvonók és lépcsők kialakítása a végéhez közeledik, ezek befejezését követően kezdődnek el a gépészeti munkák. A szervízutak is elkészültek, a védőréteg és szegélyépítési munkák, illetve az aszfaltozási munkák folyamatosak, és készül a csapadékvíz elvezetését szolgáló csatornarendszer.  

A Martinkertváros felé vezető kerékpárutat – amellyel összeköttetés jön létre a meglévő Szinva-part kerékpáros főhálózat és Martinkertváros között – alátámasztó támfalak elkészültek, néhány nappal ezelőtt megérkezett a látványos hídszerkezet, amelyet szeptember 7-én a helyére is emeltek már. A kerékpárosok a elkészülő kerékpárúton várhatóan 2023 tavaszától közlekedhetnek majd.

Kerékpárhíd „családosoknak” 

Az y-híd, mint belterületi közút, a szélső forgalmi sávokat használva természetesen önmaga is kerékpározható lesz. A családos-kisgyermekes, nagyobb biztonságra törekvő kerékpáros használók viszont az önálló kerékpáros létesítményeket, védett útszakaszokat részesítik előnyben. 

A kerékpáros híd szerkezetét a helyére emelték.

Az említett új kerékpáros hídszerkezet felhasználja a Kisfaludy utcai régi közúti híd meglévő pilléreit. A korábbi korok mérnökei által épített masszív „szekrényalapok” és terméskővel borított „felmenő falazatok” alkalmasak a megjelenésében karcsú, anyagában acél, könnyű kerékpároshíd-szerkezet alátámasztására. 

Egyedi mérnöki megoldás 

A kerékpáros hídszerkezet tervezésénél alapvető szempont volt a műszakilag elérhető legkisebb hídpályaszerkezeti magasság. Célként fogalmazódott meg, hogy az északról csatlakozó rámpaszakaszon a legkedvezőbb eséssel, a lehető legkisebb magasságot leküzdve kelljen a kerékpárosoknak felhajtaniuk az igen magas vasúti űrszelvény fölé. A hídtervezők ezért úgynevezett alsó pályás hídszerkezetet alkalmaztak, amikor a fő tartószerkezeti elemek, jelen esetben ívek (ahogy a látványterven is megtekinthető) a kerékpárospálya fölé magasodnak.  

Maga a hídpálya korszerű acélszerkezet, az ívek alsó húrjait is alkotó peremtartók közötti, bordákkal merevített acéllemez egyben látja el a hossz- és keresztirányú teherhordási feladatokat. A magassági vízelvezetést is biztosító keresztirányú eséssel együtt is mindössze 35 centiméter vastagságú hídpályát tudnak alkalmazni. A karcsú csövekből összeállított főtartók enyhén kifelé döntött ívei és függesztőrúdjai látványos hídszerkezetté állnak össze. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában