Y-híd

2022.09.17. 15:35

Graffitisek helyett iskolások festenék a falakat

Változtatna az önkormányzat a terveken, összművészeti park épülhet az Y-híd mellett.

HM

Háromezer négyzetméteres terület az Y-híd mellett

Fotó: Ádám János

Graffiti parkot tervez a miskolci önkormányzat az épülő Y-híd lábához, a Vörösmarty utca azon szakaszára, ahol korábban, az építkezés kezdetén a házakat lebontották, írta lapunk augusztusban. Információnkat akkor megerősítette a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.): a terület kialakítása – a miskolci önkormányzat kérésére – az ő feladatuk. „A park végleges terveinek kidolgozása az önkormányzattal együttműködve zajlik"- fogalmaztak. "A kivitelezés befejezési határideje 2022. év vége.” 

A 3000 négyzetméteres nagyságú park nagy része zöldfelület lesz, tájékoztatta még portálunkat a beruházó cég, a fennmaradó részt pedig térkővel burkolják majd. A park területén egymáshoz képest aszimmetrikus pengefalakat alakítanak ki, különböző nagyságú alkotófelületekkel. A NIF Zrt. további tájékoztatása szerint a területen a városban létesített parkokhoz hasonlóan itt is padokat és szeméttároló kukákat helyeznek ki.

Nem tetszett 

A környéken élőknek nem tetszett annyira az ötlet. Nem elég, hogy évek óta közvetlen szomszédságukban folyik az építkezés, de attól tartottak, hogy egy „graffiti park” esetén, amikor bárki odajöhetne pingálni, nemcsak az épített pengefalak, hanem az ő kerítésfalaik is könnyen áldozatul esnének. Emellett attól is tartottak, hogy könnyen bulik helyszíne lehetne a park, az pedig késő esténként, éjjelente zavarná a nyugalmukat.

Szunyogh László főépítész a környéken élők kérésére egy, a helyszínen rendezett fórumon tárgyalt az érintettekkel.

Szabott program

Arra hivatkozott, hogy világszerte jellemző, hogy az olyan nagy hidak környéke, mint az Y-híd a megépülés után szlömösödik, ezt megelőzendő gondolt a város az említett hasznosításra. A tiltakozást hallva viszont változtatna a terveken: nem graffiti park épülne, hanem összművészeti park. Ebbe a parkba már nem mehetne be bárki egy sprével összefirkálni a kiépített pengefalakat, hanem szabott program alapján, például a miskolci művészeti iskolákat felkérve, egy-egy falrészt nekik felajánlva dekorálnák és használnák azokat. Így hasznos funkciót kaphatna a terület, és elkerülhető lehetne, hogy elhanyagolt, elszlömösödő zárvánnyá váljon.

Várják a végső terveket

A helyben élők nagy része elfogadta az említett kompromisszumos megoldást. A főépítész arra is ígéretet tett, hogy az eddig elkészült vázlattervekhez képest csökkentenek a burkolt felületek arányán. Azt is elmondta, hogy a végső terveket szintén megismerteti a környéken élőkkel, mielőtt megépülnének.

A környéken élők szerint az építkezés több problémát is okozott számukra, ezek kapcsán egy múlt heti sajtótájékoztatón Nyul Zoltán, a NIF vezérigazgató-helyettese így nyilatkozott: minden egyes esetet egyénileg vizsgálnak ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában