Digitális tanévnyitó

2022.09.02. 17:11

Évek óta segítő kezet nyújtanak

Az elszegényedést és a leszakadást hivatott megállítani a református szeretetszolgálat által Ózdon működtetett program.

ME

Az ózdi tanévnyitón

Fotó: ME

Több tucat hátrányos helyzetű fiatal vett részt azon a tanévnyitó ünnepségen, amelyet Ózdon, az Olvasó épületében tartottak meg. A Magyar Református Szeretetszolgálat még 2018-ban indított egy ötesztendős projektet, amelybe olyan hátrányos helyzetű tizenéveseket vontak be, akik különböző okok miatt ki vannak téve a pályatévesztés, az iskolai kudarc és ennek kapcsán az iskolaelhagyás, később a munkanélküliség veszélyének. Őket fenyegeti leginkább a tartós kiszolgáltatottság, aminek következménye az elszegényedés.

Vetőmagot ültettünk négy évvel ezelőtt - tette hozzá ünnepi köszöntőjében Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója.  - Amikor hallok és tapasztalok erről a programról, akkor mindig azt gondolom, hogy ez egy csoda, országos viszonylatban is egyedülállónak nevezhető. Elkötelezett, hűséges pedagógusok és munkatársak veszik körbe a tanulókat, akik az ültetés után mint nap locsolják a tudás vetőmagját. Folyamatosan gondoskodnak arról, hogy a 2018-ban elindult fejlődés a tanulók esetében célba is érjen.

Az elmúlt években a gyermekek már számos élménnyel és tudással gazdagodhattak, a különböző szakmai foglalkozások és a mentorálási programok hatása látható és érezhető a fiatalok tanulmányaiban.

Válaszút

Az alapítvány Ózdon működteti azt a digitális felzárkóztató programot, melynek lényege, hogy a leszakadó térség fiataljai számára segítő kezet nyújtson mégpedig kortárs segítők bevonásával. Mindezt úgy, hogy felhasználják a technika adta vívmányokat. A program több összetevős, hiszen komplexen próbálják segíteni a hátrányos helyzetből induló fiatalokat, családsegítő munkatársak foglalkoznak velük és családjukkal, mentálhigénés munkatársunk önismereti és prevenciós csoportfoglalkozást tart, valamint a pályaválasztásban segítik a fiatalokat. A program végéig összesen 120 diákot vonnak be a programba Ózdon, az általános iskolák hetedik évfolyamos tanulói közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában