Eleven emlékek

2022.09.26. 17:45

Eszükbe juttatta a pokoli paneltüzet (fotókkal, videóval)

Hétfőn több tűzoltóautó és mentő indult el ahhoz a lépcsőházhoz, ahol 13 évvel ezelőtt tragikus módon hárman haltak meg a füstben. Most szerencsésebben végződött a tűzeset, azonban a lakók nem tudják kitörölni annak a napnak az emlékeit.

ÉM

2022. szeptember 26. A tűz után

Fotó: Bujdos Tibor

- Amikor ma megláttam a tűzoltóautókat és a mentőket, elfogott a sírás! - mondta az egyik lakó hétfőn az Avason, a Középszer utcában. - Néha még mindig olyan álomra riadok, hogy hatalmas tűz van – tette hozzá.

Miután hétfőn eloltották az egyik konyhában keletkezett tüzet, a tűzoltók sorra járták az ingatlanokat. Ahol idősek laktak, és nem vették fel a telefont, ott az ablakon keresztül bementek, mert az egész lépcsőházban vágni lehetett a füstöt. Volt, akiket megfigyelésre kórházba vittek füstmérgezés gyanújával. Az első emeleten korom fekete lett a lépcsőház, a liftben égett kábelszag, mint egykor…

Néhányan a lépcsőház előtt gyűltek össze, miközben a rendőrök biztosították a terepet, az egyenruhások azokat a lakókat várták, akik nem voltak otthon, és ezért a tűzoltóknak be kellett menni az otthonaikba.

Mindenki megértő és szomorú

A lépcsőház előtt a lakók mondják a neveiket azoknak, akik 2009-ben nem voltak olyan szerencsések, hogy a tűzoltóautó kosarában távozzanak a katlanból. 

– Az édesanya, és két gyermeke halt meg. A kislányt még láttuk a kórházban, mert minket is bevittek, úgy imádkoztunk érte, de nem élte túl! – mondta egyikük szinte sírva.

A család emlékére azóta is egy alagsori ablakban mécsesek és virágok vannak kirakva. Tizenhárom éve minden augusztus 15-én és halottak napján értük gyújtanak mécsest.

- Én a paneltűz után gyakran voltam kénytelen fellépcsőzni, mert gyógyszerekért és sokféle dologért kellett visszamennem. A lift nem járt, így gyakran találkoztam az áldozatok nagypapájával. Egyszer egy vödröt hozott, benne egy teknőssel. Azt mondta, ő az egyetlen túlélő. Sírtunk és megöleltük egymást – mondta az egyik lakó, aki szerint amíg él, azt a 2009-es tüzet soha nem tudja elfelejteni…

A mostani tűzről itt írtunk.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában