Nem játék!

2022.09.27. 17:30

Erről mindenképpen tudnia kell, mielőtt a fegyveréért nyúlna!

A jelenlegi törvények szerint gáz- riasztófegyvereket otthon is lehet tartani. Nem mindegy, hogyan.

ÉM

Jó tanács: legyen tisztában a fegyvertartás és -használat szabályaival

Fotó: Shutterstock

A gáz- és riasztófegyverek nem minősülnek lőfegyvernek, azonban ezek is fegyverek, így szigorú szabályok vonatkoznak arra, ha valaki önvédelmi célból, például közterületen szeretne magánál ilyet tartani.

Engedéllyel hordva

- Az állampolgárok maguk dönthetik el, hogy szeretnének-e gáz- és riasztófegyverre viselési engedélyt kérni, vagy nem – nyilatkozta Bartáné Molnár Judit, a Miskolci Rendőrkapitányság fegyverengedélyügyi előadója. - Ezt mindenki a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon teheti meg. Kérelmet kell benyújtani, ennek az igazgatási-, szolgáltatási díja 2 ezer forint. Ha valaki engedélyt kér, akkor annak a fegyvernek érvényes műszaki tanúsítvánnyal is rendelkeznie kell, amit a hatóságnál be kell mutatni. Ha a gáz- és riasztófegyver önvédelmi célú viselésére engedélyt kap, onnantól kezdve közterületre kiviheti a fegyvert, illetve használhatja, viselheti. A viselés rejtett módon történik, vagyis úgy kell hordania az embernek, hogy azt ne lehessen látni, illetve ebben az esetben a riasztópatront elhelyezheti benne, így viheti ki.

Engedély nélkül

- Amennyiben az állampolgár nem nyújt be kérelmet viselési engedélyre, otthon tarthatja a gáz-riasztófegyverét, de közterületre nem viheti ki. Az állampolgárok döntő többsége otthonában önvédelmi célból tart gáz-riasztófegyvert – hangsúlyozta a szakember.

Gumilövedék

A riasztó- vagy gáztöltények mellett vannak más lövedékek is, amelyekkel be lehet tárazni ezeket a fegyvereket.

- Sok gáz- és riasztófegyver került úgy kereskedelmi forgalomba, hogy gumilövedék kilövésére is alkalmas, azonban erre mindig felhívjuk az itt megjelenő állampolgároknak is a figyelmét, hogy gumilövedék kilövése nem rendeltetésszerű használatnak minősül, vagyis a gumilövedék használata nem megengedett. A rendeltetésszerű használat kimondottan a riasztó patronra vonatkozik.

Külön szabályok vonatkoznak a fegyverek tárolására is.

- A fegyvert elzárva,  úgy kell tárolni, hogy ahhoz illetéktelen személy ne férjen hozzá. Azonos szabályok vonatkoznak a gáz-riasztófegyver tárolására is, mint a lőfegyver tárolására, annak ellenére, hogy az nem minősül lőfegyvernek - nyilatkozta Bartáné Molnár Judit, a Miskolci Rendőrkapitányság fegyverengedélyügyi előadója. - A viselési engedélyt a tulajdonosa nem ruházhatja át, nem adhatja át más személynek – emelte ki a rendőrszázados.

Használna-e fegyvert önvédelemből?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában