Miskolc közgyűlés

2022.09.29. 10:06

Nagy a baj – mondja az ellenzék. Nincs csődben Miskolc – állítja a városvezetés

Miskolcnak plusz 15-16 milliárd forintra lenne szükség az energiaszükségletének biztosításához.

Ülést tart ma a miskolci önkormányzat

Fotó: Ádám János

Huszonöt napirendi ponttal, köztük nyolc sürgősségi előterjesztés megtárgyalásával kezdi meg maratoniak ígérkező rendes ülését Miskolci Megyei Jogú Város Közgyűlése. A 28 tagú testület tagjai közül 26 vannak jelen, így a közgyűlés határozatképes. Dr. Mokrai Mihály a DK, és Szécsényi Marianna a Fidesz képviselője nem érkezett meg az ülésre. A testület elfogadta a napirendi pontokat.

14:28

A voksoláskor a testület valamennyi napirendi pontot - többségében a városvezető Velünk a Város frakció tagjainak igen szavazataival - elfogadta.

14:05

A Salkaházi Program megcsorbítását cikkünk megjelenése után kivették a napirendi pontok közül
19. Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város területén végzett távhőszolgáltatásról, annak díjáról, valamint a díjalkalmazási és díjfizetési feltételekről szóló 39/2017. (XII.5.) önkormányzati rendelet módosítására

Az épületekben nem lakáscélú helyiségek használói is jogosultakká válnak a lakossági tarifa fizetésére.

20. Javaslat ingatlangazdálkodási döntések meghozatalára, valamint az Önkormányzat tulajdonában lévő lakás- és nem lakás célú helyiség bérlemények elidegenítéséről szóló 48/1997.(IX.29.) és a lakások bérletéről szóló 30/2021.(VIII.31.) rendelet módosítására.

Soós Attila, Fidesz:

A bérbeadott lakásállomány egyharmadától kíván megszabadulni a város. Ez hatalmas mennyiség. Nem szabad felélni a város értékes bérlakásállományát. 2020-an 10 százaléka se kelt el a felajánlott lakásoknak.

Szopkó Tibor alpolgármester:

Tény, hogy nem sokat tudott értékesíteni a Miskolc Holding. Nem gondolom, hogy most sikerül nagyobb arányt elérni. Úgy gondolom, jó irányt vette a bérlakás program a mostani önkormányzat égisze alatt. Ez az előterjesztés segíti a törekvéseket.

21. Javaslat a Polgármesteri Hivatal belső szervezeti tagozódásának, létszámának, munkarendjének, valamint ügyfélfogadási rendjének meghatározására

Dr. Ignácz Dávid jegyző:

A klímasemlegesség program miatt szükséges szervezeti egység létrehozása. Ez a klímavédelmi csoport. Bizonyos funkciók a Miskolc Holdinghoz kerültek. Változott a hivatal létszáma, de nincs szó elbocsátásokról. Osztályokat is összevonnak. A Széchenyi 107. épületet bezárják.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető:

Látjuk, hogy a városvezetés saját magán is spórol.

22. Javaslat önkormányzati tulajdonú ingatlanok értékesítésére

Nyolc ingatlancsoportot akarják értékesíteni. Többet a belvárosban, a Széchenyi utcán. Együttes értékük 376 millió forint.

23. Javaslat a települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.10.) önkormányzati rendelet módosítására és a kapcsolódó döntések meghozatalára.

A polgármester javaslatára levették napirendről.

24. Javaslat a MILAK-ÉP Kft. tulajdonában lévő ingatlanok további hasznosítására vonatkozó döntések meghozatalára

25. Javaslat a Miskolc Déli Ipari Park területén megvalósított vízközmű fejlesztések eredményeként létrehozott vízközmű vagyontárgyak közcélú adományként történő térítésmentes vagyonátvételére

13:37

15. Javaslat a vis maior támogatással kapcsolatos döntések meghozatalára

Idén tavasszal partfalomlás történ a Kisavason. Ezzel kapcsolatosan fordult a kormányhoz vis maior támogatásért a város. Ezzel kapcsolatos a döntés.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető:

Az Avasalja utcán ugyanez a helyzet.  

16. Javaslat a közgyűlés utólagos tájékoztatására a halaszthatatlan önkormányzati ügyekben meghozott polgármesteri döntésekről.

17. Javaslat fellebbezés elbírálására egyedi szociális hatósági ügyben (zárt ülésen tárgyalják)

18. Javaslat az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének megállapításáról szóló 2/2022. (III.3.) önkormányzati rendelet módosítására és a kapcsolódó döntések meghozatalára (I. féléves korrekció)

Szilágyi Kornél főosztályvezető:

A fejlesztési hitel miatt szükséges – többek között – a költségvetés korrekciója. Egy rendkívül takarékos költségvetést fogadott el a közgyűlés. Most bele kell építeni az év közben keletkezett plusz bevételeket.

A svájci frank alapú kötvények visszafizetés megtörtént. Ezzel kapcsolatosan kiadások keletkeztek. A városvédelmi alap létrehozása is átcsoportosítást igényelt. 800 millió forintot javaslunk átcsoportosítani.

Az önkormányzati intézményeket szigorú takarékosságra szólították fel, amely a növekvő energiaárak miatt is szükséges.

Nyáron 103 millió forint rendkívüli támogatást kapott Miskolc, amit közüzemi számlák kifizetésére költött a város.

Soós Attila, Fidesz:

Ez a koalíció harmadik éve vezeti a várost és harmadik éve hallgatjuk, hogy mindenért a kormány és az előző vezetés felel. A bizonytalanságot látjuk. Hitelfelvételek sora következett el. A költségvetésbe beállított 3 milliárd forint bevétel ingatlaneladásokból, biztos, hogy nem teljesül. A városvédelmi alap dicsérendő, a takarékosság megkezdése, de nem tiszták az irányok. Inkább kétségbeesés, ami látszik. Nem tudni, hogy marad meg a költségvetési egyensúly, hogyan maradnak működőképesek a város fontos alapszolgáltatásai. Nagyon nagy a baj. Nem tudom, ez a városvezetés képes lesz-e megbirkózni ezzel a feladattal. Mi szívesen segítünk, ha kérik.

Veres Pál polgármester:

A tanácstalanság érthető. Így érez minden magyar önkormányzat és minden magyar család. Ez európai probléma. Keressük a megoldásokat közösen és kérjük a javaslatokat.

Szopkó Tibor alpolgármester:

A nagy világválság idején volt hasonló helyzetben a város. A városvédelmi alap nagyon fontos dolog. A válságot menedzselni kell, nem kérdés. A 15-16 milliárdos többletköltség megoldhatatlan feladatnak látszik. Az alapszolgáltatásokat minden erővel biztosítani akarjuk. Ide tartozik a közösségi közlekedés is. Azt gondoljuk, hogy a városi rendészet költségvetéséhez sem nyúlhatunk hozzá, mert sok feladat hárulhat rájuk a jövőben.

Hollósy András, KDNP:

Olyan döntéseket, amelyek a gyerekek ellen irányulnak, nem támogatjuk.

Cseléné Figula Edina, Velünk a Város:

Mindenki a sorsáért aggódik. Joggal. A kormány az ígérete ellenére sem tudja megvédeni a magyar családokat. A miskolci feladatokat meg kell oldani. Ebben a helyzetben nem uszítani kell, hanem segíteni. A városvezetés feladata megvédeni Miskolcot. Át kell gondolni a bevételeket és kiadásokat.

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető:

Kettős beszéd az, hogy takarékosságot sürgetünk, közben meg újabb kiadásokat sürgetünk. Hiányzik a miskolci költségvetésből az állam által elvett pénz. A gépjárműadó, a közösségi közlekedés támogatása. Egyik kezükkel elveszik a pénzt, a másikkal pedig pénzt követelnek. Kevesebb pénzből nem lehet többet költeni.

Hollósy András, KDNP:

Ha van pénz luxusvacsorára, akkor van másra is.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető:

A városvédelmi alap jó, de nem biztos, hogy mondjuk a szimfonikus zenekar támogatása ide tartozna. Azt javasolnám, hogy gondoljuk újra, mire is lehet költeni a városvédelmi alapot.

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető:

A korrekció azt jelenti, hogy ha elvontunk egy összeget, az idén már valószínűleg nem felhasználható. Fontos a városvezetésnek, hogy néhány projekt folytatódjon: Miskolctapolca, Dayka-átkötés, kerékpárút építése. A nehézségek ellenére a város előre megy.

Dr. Mokrai Mihály, Velünk a Város: (közben megérkezett és csatlakozott az üléshez)

A bizonytalanra kell készülnünk, mert még nem ismerjük a kihívásokat. Elhibázott gazdaságpolitika eredménye is a mostani helyzet.

Dr. Kovács László, KDNP:

Nem látszik, hogy honnan lesz 3 milliárd forint feletti bevétele a városnak ingatlanértékesítésből.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető:

A kormány támogatta a várost. Például az MVK-t. Erről is beszélni kell. Nem látom az előterjesztésen az MVK önkormányzat általi támogatását.

Szopkó Tibor alpolgármester:

Nem látom, hogy egy nyelvet beszélnénk. Nincs csődben a város, hiába szajkózzák. Visszafizettük 9 milliárd forint hitelt. A fejlesztésekkel előre menekülünk. Nincs más megoldás.

Soós Attila, Fidesz:

Nem adtuk át 10 milliárd hiánnyal Miskolcot 2019-en. Ez hazugság.

12:21

13. Javaslat az Avasi Arborétum és Közösségi Kert területének térítésmentes használatba adása tárgyában

Dr. Adorján Imre keze nyomán alakult ki az Avasi Arborétum, amelyet most alapítvány működtet. A jogviszonyok rendezése szükséges. Térítésmentesen adja a város használatba.

14. Javaslat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület részére ingatlanok térítésmentes használatba adására

A számozott utcákkal kapcsolatos gondok kezelésére köttetett együttműködés a Máltai Szeretetszolgálattal. Ennek keretében ingatlanokat kapott a szolgálat a várostól. A szerződés lejárt, meg kell újítani.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető:

Hiányos információk birtokában kellene dönteni. Szükség volna a szerződéstervezet ismeretére. Hiányoljuk a társadalmi egyeztetést. Hová költöznek onnan az emberek? Volt a városnak egy nyomortelep felszámolási programja, de nem látjuk, a jelenlegi városvezetés ezt miként akarja folytatni.

Pakusza Zoltán, A Mi Hazánk:

A szándék szerint a számozott utcákon magas komfortfokozatú otthonokat alakítanának ki. Integrált városrészről beszél az előterjesztés, de nem derül ki, hol lesz az Miskolcon. Szerintem nem támogatható az előterjesztés, mert nagyon sok a homályos pont.

Deák-Bárdos Mihály, Fidesz:

Azt látom, hogy újra fészekrakókat akarnak Miskolcra telepíteni. Hová fogják költöztetni a számozott utcákból a lakókat?

Veres Pál polgármester:

Határozottan visszautasítom, hogy fészekrakó programot gondoljanak ebbe bele.

Bajusz Gábor, Fidesz:

Nagyon sok munkába telt, hogy az Avason megszűnjön a fészekrakó probléma.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető:

Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen fajsúlyos témában az előterjesztés egyértelműen fogalmazna. Abban az esetben nem lennének kételyek az emberekben. Az átláthatóság nem működik rendesen. A Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét maximálisan elismerjük. A számozott utcák helyzete azonban rendezetlen. Pedig komoly társadalmi támogatottsággal indult el annak idején a program. Még mindig nem tudjuk, hová akarják kiköltöztetni a lakókat.

Dr. Kovács László, KDNP:

A jelenlegi városvezetés nem mert hozzányúlni ehhez a problémához, inkább a szőnyeg alá söpörte. Zavaros az előterjesztés. Látni kell a konkrét szerződést. Akarja-e folytatni a városvezetés a nyomortelepek felszámolását? Vagy "irányváltásról" van szó?

Dr. Ignácz Dávid jegyző:

Visszautasítom, hogy csapnivalónak minősítse bárki a hivatalban dolgozók munkáját.

Szopkó Tibor alpolgármester:

Ne vigyük el a fészekakók irányába a kérdést. Nem erről van szó. A magyar kormány rossz gazdaságpolitikája az, ami a nyomortelepeket gyarapíthatja.

Soós Attila, Fidesz:

Rengeteget beszélgettem emberekkel a fészekrakókkal kapcsolatban. Nagy a félelem. Ezt nem kellene táplálni ilyen intézkedésekkel. Az előterjesztés arra utal, hogy a számozott utcában lakókat a városban szét akarják költöztetni. Ennek nem látom a cáfolatát. Miért nem lehet publikussá tenni, mi a terv? Tényekre van szükség.

Pakusza Zoltán, A Mi Hazánk:

Egyértelmű, hogy a számozott utcák értékes építési terület. Nincs szakmai válasz a kérdésekre.

Szarka Dénes, Velünk a Város:

A nyomortelepfelszámolási program egy jól megkonstruált politikai termék volt. Jelentek meg utána is fészekrakók az Avason.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető:

Nem minősítettem a hivatal munkáját. De az előterjesztés csapnivaló. Kellene mellé a szerződéstervezet.

Bazin Levente, Velünk a Város:

A számozott utcákból jobb körülmények közé kell kiemelni az ott élőket. Ez a program fontos.  

Dr. Kovács László, KDNP:

Szopkó Tibor hangvétele méltatlan volt.

Szopkó Tibor alpolgármester:

Teljesen egyértelmű a szándék. Nem tudtak fogást találni, csak ebben a napirendi pontban. Ezt rágják. Felejtsük el a fészekrakózást!

Gazdusné Pankucsi Katalin, Fidesz:

Hová költöztetik a családokat a számozott utcákról?

Varga Andrea alpolgármester:

A stadionépítés kapcsán nyomortelep-feszámolásra hivatkozva embereket ebrudaltak ki a számozott utcákból. Nem törődtek további sorsukkal. A kiköltözöttek a város más területein jelentek meg. A Máltai Szeretetszolgálattal az előző önkormányzat kötött szerződés, amit most meghosszabbítanánk. Az úgynevezett integrált terület nem új nyomortelep, hanem lehetőség a jobb életre. A magyar állam adott át lakásokat a szeretetszolgálatnak, hogy magasabb komfortot alakítsanak ki. Hogy ezek a lakások hol vannak, mi nem tudjuk. A terület valóban alkalmas arra, hogy ott magasabb komfortú lakások épüljenek. A most ott élőket nem fogjuk kidobni az utcára. A szeretetszolgálat öt évet kért a programra. És ez idő alatt alakulhat ki, mi lesz a felszabaduló területtel. Addig az ott lévő családok megfelelő életvitelét biztosítani kell.

11:30

8. Javaslat közterületek elnevezésére

Deák-Bárdos Mihály, Fidesz:

Támogatom a Vanger Vilmos utca elnevezést, de van mellett két olyan elnevezett rész, amelyek sorsa tisztázatlan.

Bazin Levente, Velünk a Város:

Szeretném, ha a perecesi temetőt Szent Borbáláról neveznénk el. A városrész bányászhagyományai mélyre nyúlnak vissza.

9. Javaslat zártkerti ingatlanok belterületbe vonása tárgyában

Levették napirendről.

10. Javaslat szociális ellátásokkal kapcsolatos vagyonjogi döntések meghozatalára

Többek között a MESZEGYI-vel kapcsolatos a döntés. A Gyermekvárosból áthelyeződtek az ellátások, így megszűnik a vegyonkezelési jog és kötelezettség.

Dr. Kovács László, KDNP:

A Gyermekváros állapota leromlott, érthető a döntés.

Deák-Bárdos Mihály:

A lyukói mobil konténerek sorsa eléggé tisztázatlan.

11. Javaslat egészségügyi alapellátással összefüggő vagyonjogi döntések meghozatalára

A védőnői ingatlanokat használatba kapja a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet.

Dr. Kovács László, KDNP:

Fontos döntés, amely az egészségügyi alapellátás rendszerét hozza tiszta helyzetbe.

Varga Andrea alpolgármester:

Tárgyalásokat folytatunk az alapellátás résztvevőivel az energiaárak miatt is.

12. Javaslat a Zsolcai kapui útszakasz egy részének, valamint az Állomás utca tulajdonjogának átvételére

Az Állomás utcán egy cég telephelyet alakít ki és a megközelítés nehézkes. Az utca állami tulajdonban van, átadnák ingyenes az önkormányzatnak. Szükség van a Zsolcai kapu egy részének átvételére is.

Kozma Istvánné, Fidesz:

Miért akarják kétirányúsítani az utat? 
Írásban adnak választ

11:29

10:58

5. Javaslat az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról szóló 40/2012. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosításárára törzsvagyonból kivonás tárgyában.

Többek között a Bazár-tömbben lévő terület törzsvagyonból való kivonását tartalmazza az előterjesztés. A területet később értékesíteni szeretnék.

6. Javaslat az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2014. (XII.19.) önkormányzati rendelet módosítására

Dr. Bodnár Tibor osztályvezető:

Többek között a Bursa Hungarica pályázattal kapcsolatos döntéseket helyezi át a polgármester hatáskörébe.

7. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének, Miskolc Megyei Jogú Város Építési Szabályzatáról - (MÉSZ) szóló 21/2004. (VII. 6.) önkormányzati rendeletének felülvizsgálatához kapcsolódóan - új beépítésre szánt területek kijelölésére

Szunyogh László főépítész:

Új területeket jelöl ki a város beépítésre. Ezért van szükség a jogi jellegű rendeletmódosításra.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető:

Kérdések merültek fel bennem. Lakókörnyezetek környékén több területet beépítésre jelölnek ki. A Szirma és Martinkertváros közötti területet is beépíthetővé akarják tenni. Korábban ipari terület volt.

Soós Attila, Fidesz:

Korábban a Szirma és Martintelep közötti terület ipari park lett volna. Nem biztos, hogy ez a mostani döntés helyes, mert ezzel ipari befektetők elől zárjuk el a területet.

Szunyogh László főépítész:

A Szirma és Martintelep közti terület nem egésze volt benne az ipari övezet kategóriában. Nem jelöltünk ki ezen a részen új lakóterületet. A szabályozás ugyanaz maradt.

10:44

2. Javaslat az egészségügyi alapellátási körzetek meghatározásáról szóló 30/2016. (XI.11.) önkormányzati rendelet módosítására

A Miskolci Egészségfejlesztési Intézet koordinálja az egészségügyi alapellátást. A létszámváltozások miatt rendszeres az átszervezés. Most például javasolják egy védőnői körzet megszüntetését. Lesz körzethatár módosítás is.

Dr. Kovács László, KDNP:

A rendelet nagy terjedelmű. A teljes vertikumot tartalmazza. Sikerült megoldani egy régen fennálló problémát. A helyzet sajnálatos, mert a város gyermeklétszáma folyamatosan csökken. Mindemellett is sikerült megoldani azt, hogy egyetlen védőnő sem marad munka nélkül végső esetben. Ezt az előterjesztést támogatjuk.

3. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítására

Szunyogh László főépítész:

Egy már korábban eldöntött változtatás szentesítéséről van szó. Technikai jellegű a döntés.

4. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló 37/2016. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosítására

Osváth Zoltán, Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője

Technikai pontosítás szükséges a rendeletben. Nem törölték a rendeletben a gazdálkodó szervezetek kedvezményes bérletét. A Csengey utcai udvar is benne maradt a rendeletben, amely már nem parkoló. A Városház téri zúzalékos parkoló helyszínelnevezése is változott. Változás az is, hogy a bérletcsere esetében a régi bérletet nem kell leadni.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető:

Alapvetően technikai jellegű rendeletmódosításról van szó. A parkolási rendelet júniusi módosítását nem támogattuk. Az akkor elhatározott díjemeléseket nem támogattuk. A miskolciak körében nem aratott osztatlan siker az elhibázott döntés.

Szopkó Tibor alpolgármester:

Az ingatlanfejlesztések ürügyén is beszélni kell a parkolásról. Emiatt folyamatosan egyre kevesebb parkolóhellyel rendelkezik a város és ez a folyamat újabb százas nagyságrendű csökkenést fog okozni. Biztos, hogy nem fogunk tudni a régi módon parkolni a belvárosban. Foglalkozni kell ezzel a problémával.

Dr. Kovács László, KDNP:

A júniusi közgyűlési ülésen megkérdeztem, hogy a zöld rendszámos autókra nem vonatkozik egyöntetűen az ingyenes parkolás lehetősége. Hogyan ellenőrzik ezt?

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető:

Azzal, hogy a belvárosban tájsebek tűnnek el, mindenki egyetért. Az is rendben van, hogy nem lehet a boltok közelében parkolni. Ahhoz, hogy a városlakók a belváros peremén letegyék az autójukat, kellene a jó közösségi közlekedés. Ez Miskolcon nincs.

Veres Pál polgármester:

Dolgozunk P+R parkolók kialakításán és olyan parkolóbérlet bevezetésén, amely érvényes lenne a közösségi közlekedés járatain.

10:16

1. napirend – Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó önkormányzati rendelet megalkotására és kapcsolódó döntések meghozatalára

A döntésre azért van szükség, mert a szennyvízhálózattal nem rendelkező területekről a Mivíz Kft. közszolgáltatási szerződés keretében látja el a szennyvíz begyűjtését és kezelését. Ezt a helyzetet kell új rendeletben szabályozni. A rendelet a lakosság által eddig fizettet díjakat nem érinti, de új szerződéseket kell majd kötni.

Bazin Levente, Velünk a Város:

Ahol van szennyvízhálózat, a lakosság hajlandósága a rákötésre nem igazán megfelelő. Enélkül lényegesen nehezebb a helyzet. Rá kellene venni az embereket, hogy megtegyék ezt. Megfelelő kényszerítő erőre is szükség volna. A megfelelően szigetelt szennyvíztárolók is hiányosságot szenvednek. Ráadásul még mindig annak a városnak olyan helyei, ahol nincs szennyvízhálózat. Előfordul, hogy a túlcsorduló tárolóból az utcára folyatják ki a szennyvizet.

Pakusza Zoltán, A Mi Hazánk:

Perecesen van egy olyan ingatlan, ahol az utcára folyatják a szennyvizet. Én már 2013-ben jeleztem ezt, de nem történt semmi. A zártkerti ingatlanos övezetekben pedig egyáltalán nincs szennyvíztárolás, vagy elvezetés.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető:

Egyetértünk a rendelet szükségességével. Nagyon szükséges a szennyvíz probléma rendeleti szintű kezelése, amely inspirálólag hathat az állampolgárokra is.

A Mivíz ügye kapcsán felmerül, hogy később mi lesz az a szervezet, amely foglalkozni fog a szennyvíz kezelésével?

Veres Pál polgármester:

A tárgyalások folynak, erre most még nem tudunk választ adni.

Deák-Bárdos Mihály, Fidesz:

Az én választókerületemben is van olyan rész, ahol a szennyvíz az utcára folyik el. Megoldásért kiáltanak az állapotok. Saját tapasztalatom, hogy a szennyvíz elszállítása a derítőkből nem megfelelő minőségű gépekkel történik. Ezt is meg kell oldani.

9:52

Veres Pál polgármester napirend előtt a város helyzetéről beszélt:

"Hihetetlenül nehéz ezer napon vagyunk túl. Sáskajáráson kívül szinte minden volt ebben a 2 és fél évben: világjárvány, lezárások, kormányzati elvonások. De Miskolc működik, nem omlott össze a város, a buszok járnak, a szemetet elviszik, működnek az óvodák, a szociális intézmények. Talán banálisan hangzik, de becsüljük ezt meg, mert még nehezebb idők jönnek. 

Nehéz idők jönnek, de kitartunk, ahogyan eddig is kitartottunk.

Látnunk kell, hogy a válság a küszöbön, az energiaárak elszabadultak és sosem látott infláció nehezíti hétköznapjainkat. A miskolci önkormányzatnak pedig ugyanazokkal a nehézségekkel kell nap mint nap megküzdenie, amikkel a miskolci, a magyar családoknak is: elszabadult energiaárakkal, kiszámíthatatlan gazdasági környezettel, fékevesztett áremelkedéssel.

Most még senki sem tudja pontosan, mit hoz az ősz és a tél, mennyi plusz terhet ró a miskolci önkormányzatra, a miskolci intézményekre, a városi cégekre és a miskolci családokra a brutális rezsidrágulás, de számolunk és készülünk a legrosszabb forgatókönyvekre is. Rengeteg a bizonytalanság, de a kollégákkal folyamatosan elemezzük a várható helyzetet, igyekszünk gondoskodni, amiről csak lehetséges. Azon dolgozunk, hogy Miskolc gondoskodó város maradjon mindvégig.

Kemény döntések várnak ránk. De az a feladatunk, hogy megoldjuk a problémáinkat politikai hovatartozások nélkül. Döntenünk lell arról, hogy a túléléshez mi a fontosabb. Óvoda, vagy bábszínház? Élményfürdő, vagy idősellátás. Közvilágítás, vagy koncertek? A legfontosabb, hogy a város működjön. Engem nem érdeklenek a politikai csatározások és az üzengetések, hanem a megoldás érdekel, hogy a miskolciaknak jó legyen. Meg kell védenünk azt, ami a számunkra a legfontosabb.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének ülésén Gulyás Gergely leszögezte, hogy a rezsicsökkentés fennmarad és indul egy munkahelyvédelmi program. Elmondta, hogy az alapvető működés a prioritás, hogy az állampolgárok életkomfortja meglegyen: iskola, munkahely, szociális ellátás. A távfűtés látszik a legnagyobb gondnak. Ehhez ezermilliárdos állami támogatás szükséges országos szinten.

Szükség van önkormányzati szintű takarékossági programokra, amelyek célja az alapellátás biztosítása, minden más másodlagos. A tervekkel és a konkrét kérésekkel kell a kormány elé állni és a kormány ennek ismeretében ad támogatást.

Létrehoztunk egy városvédelmi testületet, amely minden szerdán ülésezik és elemzi a helyzetet.

A gondoskodó Miskolc alapelv keretében erőnk szerint segítjük a város családjait. Lakosság LED-csere program indult, a Mivíz Kft. elengedi a tartozások kamatait azoknak, aki év végig kifizetik az alaptartozásukat.

A költségvetésben összegyűjtöttük külön sorba a lehetséges megtakarításokat, hogy az így létrejövő összeget segítségnyújtásra költsük. Koordináljuk az esetleges lakáscseréket, hogy aki nem tuja fizetni nagy lakása rezsiját, az gyorsan juthasson kisebb lakáshoz.  

Nagy a bizonytalanság, mert az áram és a gáz ára egekbe emelkedett. Minél rövidebb határidejű szerződéseket kellene kötnünk, hogy a lehető legkedvezőbb áron juthassunk energiahordozókhoz. 15-16 milliárd forintra lenne szükség a város ezzel kapcsolatos plusz kiadásainak finanszírozására.

Lefolytattam a víziközmű átadásról szóló tárgyalásokat. Azt kértem, hogy az ajánlatot írásban kapjuk, az ígéret nyomán eddig még nem érkezett válasz. Ezért nincs napirenden a kérdés. Nem estünk el a lehetőségtől, a szándéknyilatkozat feljogosít a tárgyalások folytatására. Talán október végéig biztosabban látjuk a helyzetet. Utána tudunk felelősséggel dönteni. Az ezzel kapcsolatos nyilatkozatok szerintem elhamarkodottak voltak." 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában