Segítség

2022.09.04. 07:00

Avasi lakásokba költözhetnek a menekültek

A Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei újítanak fel három lakást ukrajnai menekülteknek.

DA

Fotó: Bujdos Tibor

A háború hatodik hónapjában folyó segítő programjaival háromezer, hosszú távon Magyarországon maradó ukrajnai menekült beilleszkedését támogatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A karitatív szervezet az elmúlt fél évben hetvenezer menekülőnek nyújtott közvetlen segítséget – írja közleményében a szervezet.

Támogatják az integrációt

Az Avasi lakótelep hármas ütemében például lakásokat újítanak fel ukrajnai menekültek számára. A munkálatokat szerkesztőségünk tagjai is megtekintették a Klapka utcai panelházban.

– Az UniParkban, ahol jelenleg több menekült család tartózkodik, augusztus végén lejár a szerződésük – mondta Pápai Gergő, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-Magyarországi régiójának önkéntes koordinátora.

Fotós: Bujdos Tibor

– A hosszabbításról is tárgyalunk, de a legfőbb célunk, hogy országszerte működő integrációs programunkon keresztül, a saját életük kialakításában támogassuk őket. Különösen azt a Belső-Ukrajnából érkezett 15 családot, akik a régióban szeretnének maradni. Segítjük őket az elhelyezkedésben, ügyeik intézésében, a gyerekek iskoláztatásában és nyelvoktatást szervezünk számukra.

Ukrán fiatalokkal közösen

Önkéntes munkával szinte nem kerül pénzbe a jó állapotú lakások felújítása.

– Az MR Közösségi Lakásalap birtokában lévő, 3-4 éve üresen álló lakótelepi lakásokat adtak bérbe a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. Ahol most vagyunk, az egy jobb állapotú lakás, úgyhogy csak tisztasági festést kell benne végezni. A nappaliban pedig tapétázni és padlószőnyeget letenni. Ezenkívül még két hasonló lakást találtunk a Hajós Alfréd utcában és a Szentgyörgy úton, amelyeket rövid időn belül saját kezűleg fel tudunk újítani. Mindezt ifjúsági önkénteseink és a hozzájuk kapcsolódó hálás ukrán menekült fiatalok segítségével is el tudjuk végezni. Az anyagköltséget az MR Közösségi Lakásalap állja. Ukrán ajkú, jellemzően egy-két gyermekes anyukák, nagymamák költöznének be, ahol az aktív korúak nagy része már talált magának munkát. Igyekeznek egymás között megoldani a kicsik felügyeletét is. Összesen több mint húsz gyermekkel érkeztek Magyarországra. A beiskolázás nagy feladat, mert ahhoz magyar lakcím is szükséges – fejtette ki az önkéntes koordinátor.

Jó érzés másokért tenni

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 12 fiatal önkéntese négy éve alkot közösséget, akik a kötelező 50 órás iskolai társadalmi munkán kívül is szívesen segítenek a szeretetszolgálatnak.

Kótai György szívesen segít | Fotós: Bujdos Tibor

– Kis korom óta lejártam a Miskolci Máltai Játszótérre, ahol megismerkedtem az akkori önkéntesekkel. Megtetszett, hogy másokért tesznek dolgokat. Csatlakoztam, mert tök jó érzés segíteni – osztotta meg Kótai György önkéntes. - Korábban dolgoztam már a Máltai más épületeinek kifestésénél is. Úgy voltam vele, hogy ez egy körforgás, hogy kicsiként velem foglalkoztak. Most pedig, hogy felnőttem, szeretnék ebből visszaadni valamit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában