Jön a hideg

2022.09.16. 07:00

A tizennyolc fok még messze van attól, hogy megfagyjunk

A hűvösebb belső tér önmagában nem okoz megfázást, a fűtetlen téli lakás a veszélyes.

Ha alacsonyabb a hőmérséklet, kisebb lesz a számla

Fotó: Bach Máté

Energiatakarékosság céljából Magyarország kormánya rendeletben írta elő, hogy a fűtési időszak kezdetétől, szeptember 15-től 25 százalékkal kell csökkenteni a gázfogyasztást az összes állami intézményben és állami cégnél, emellett a hőmérsékletet ezekben 18 fokra szükséges csökkenteni. Az oktatái-nevelési intézményekben pedig 20 fokra kell lehűteni a termeket. Utánajártunk, hogy a hosszas hidegben való tartózkodás jelent-e egészségügyi kockázatokat.

Hajléktalanoknál fordul elő

- A hidegebb hónapokban mindig megnő azoknak az eseteknek a száma, amikor kihűlések miatt kell kivonulnunk akár közterületekre, akár fűtetlen lakásokhoz – mondta Leskó Diána kivonuló mentőtiszt, okleveles egészségügyi tanár, az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Régió kommunikációs munkatársa. - Leggyakrabban hajléktalanoknál fordul elő ilyesmi, de okozhatja a szabad ég alatt történt rosszullét, vagy alkoholos befolyásoltság miatti eszméletzavar is. Az alkohol komfortérzetet ad, átalakítja a hőérzetet, de valójában nem melegít. Sajnos arra is van példa, hogy nehéz körülmények között élő, legyengült immunrendszerű, idős személyek fűtetlen lakásban, vagy házban hűlnek ki. Viszont a 18-20 fok ettől nagyon messze van.

13-15 fok volt

A nagymamám például vidéki iskolában volt tanítónő az 1950-es ’60-as években. Azt mesélte, hogy 13-15 fok volt az iskolában, a gyerekek kabátban ültek és szénnel fűtöttek. A hideg lakás leginkább azokra nézve jelent veszélyt, akik keveset  mozognak, például tartósan fekvő betegeknél. Így azt, hogy beltérben hány fok lenne az ideális, nehezen határozható meg pontosan. Mindenesetre az immunerősítés, a nagy dózisú C-vitamin kúrák és az energiában gazdag, változatos táplálkozás, illetve a meleg innivaló jótékony hatású lehet. Autóba télen érdemes takarót is betenni.

Romlana a teljesítmény

Az iskolákban 20 fok lesz, a gyermekorvos úgy látja, hogy 20 Celsius fok alatt nem lehetne tanítani.

- A kisebb gyerekek kitettebbek a hidegnek, mint a nagyobbak, mert labilisabb a hőháztartásuk. 20 Celsius fok alatt nem lehetséges tanítani, mert a hűvösben romolhat a diákok teljesítménye. Lelassulnának, főleg úgy, hogy 30-40 percig egy helyben kell ülniük – jelentette ki dr. Török Lajos gyermekorvos. - Ilyenkor a szervezetük arra fordítaná az energiáit, hogy kompenzálja a külső körülményeket. Ez vérkeringési problémákkal járna, és legyengítené az immunrendszert. Az agy kevesebb vért kapna, vagy oxigénszegényebb lenne. Két-három réteg meleg ruhát mindenképpen adni kellene a gyerekekre. A túlöltöztetés azonban kényelmi szempontból zavarja a tanulást. Kabátban nehéz finom motorikus mozgásokat végezni, például írni megtanulni. Hosszú távon a védőitalok sem oldanák meg a problémát. Az óvodások helyzete még rosszabb lenne, mert ott a kicsik gyakran a földön játszanak.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában