Iskola átadás

2022.09.14. 15:31

A település gerince lett a hercegkúti iskola

A kormányzati támogatáson túl ötvenmillió forintos adomány és széles körű összefogás segítette az épület teljes felújítását.

BSZA

Emlékfa ültetése Soltész Miklós, Stumpf István és Rák József részvételével

Fotó: Vajda János

Átadták a hercegkúti Gyöngyszem Német Nemzetiségi Általános Iskola teljesen felújított épületét, amely a sárospataki Rákóczi Ferenc Általános Iskola, tagintézménye. Rák József a település polgármestere kifejtette: az iskolát 94 évvel ezelőtt a helyiek közös munkával építették fel a templom szomszédságában. Az utolsó jelentősebb felújítás a nyolcvanas években történt, azóta csupán a legszükségesebb munkákat tudták elvégezni. Most kormányzati támogatásból, településük egykori szülöttének özvegye, Stumpf Márta 50 millió forintos adományából, valamint Hercegkút különböző közösségeinek és támogatóinak összefogásából gyűlt össze az a 160 millió forint, amelyből elvégezhették a munkát. Ennek során új kazánházat építettek, új lett a fűtési rendszer és az elektromos hálózat, 6 vizesblokkot alakítottak ki, megújultak és funkcionális szempontból részben átalakultak a tantermek, új burkolatokat kapott az épület és a beruházás az udvart is érintette. Nagy sikerként könyvelte el, hogy újra kibontottak három olyan ablakot, amelyeket egy korábbi felújítás során az akkori kivitelezők befalaztak. Ezzel sikerült visszaadni az épület eredeti arculatát – jelentette ki. 

Erősödő közösség

Mint elhangzott, kormányzati részről a legtöbb segítséget Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára nyújtotta, aki több támogatáshoz is hozzájuttatta a hercegkútiakat. Az államtitkár helyszíni beszédében kiemelte: egy olyan település megérdemli a támogatást, ahol a gyermeklétszám nem csökken, hanem bővül és a közösség nem gyengül, hanem erősödik. Megjegyezte: a magánadomány mindenképpen inspirálta a döntéshozókat. 

Hozzátette: az intézmény fontos szereplő a helyi hagyományok fenntartásában, hiszen az iskolában német nyelvoktatás zajlik, de ugyanitt hazaszeretetre és az életre is nevelik a gyerekeket. A település szülötte, díszpolgára, dr. Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke kifejtette: az utolsók közé tartozott, akik még helyben járhattak felső tagozatba, ez utána megszűnt. Kiemelte: az iskola mindig a helyi közösség gerincét jelentette, tablója Hercegkút fejlődésének. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben is sok tehetséges diák kerül ki az intézmény falai közül. Donkó József a Sárospataki Tankerületi Központ igazgatója arról beszélt, hogy a településen 1971-ben szűnt meg a felső tagozatos oktatás, de az alsó tagozathoz azóta is nagyon ragaszkodik a közösség. Ez az elkötelezettség közös – fogalmazott. 

Azt is elmondta: a tankerület területén folyamatosak az iskolafelújítások, de például Tolcsván új iskola épül. Igyekezetük célja, hogy a felújítások, iskolafejlesztések mind a gyerekek érdekeit szolgálják. Az adományozó Stumpf Márta elmesélte, hogy korábban Ausztráliában egy nagy farmot működtettek a férjével, akivel még a hetvenes években azt tervezték, hogy egyszer Hercegkúton építenek házat maguknak, ha hazatérnek Magyarországra. Az életük azonban másképp alakult, de amikor végül egy Budapesthez közeli városba költöztek, a polgármester többször is meglátogatta azután is, hogy férje évekkel ezelőtt elhunyt. Egyszer megkérdezte Rák Józsefet, hogy miért jár olyan sokat a minisztériumba, mire a településvezető azt felelte: az iskola felújításához próbál pénzt szerezni. A most 86 éves asszony erre felajánlotta, hogy ad a beruházáshoz 50 millió forintot. A hercegkúti iskolába jelenleg 39 gyermek tanul, a helybeliek mellett a szomszédos településekről is vannak diákjaik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában