Hálás emlékezők

2022.09.29. 13:18

A magyar nyelvű színjátszást köszöni az utókor (Fotókkal frissítve!)

Koszorúzással egybekötött megemlékező műsort tartottak Déryné Széppataki Róza halálának évfordulója alkalmából.

UA

Dérynére emlékeztek Miskolcon. Korának ismert színésze a mai utódai számára is irányadó lehet

Fotó: Vajda János

Megemlékezést tartottak Déryné Széppataki Róza halálának 150. évfordulójának alkalmából csütörtökön, a miskolci Szent Anna Római Katolikus temetőben. A néhai színész életében fontos település volt Miskolc, és Miskolcon az utókor neki tulajdonítja, hogy közel kétszáz éve megépült itt a színház 

Az ünnepi megemlékezésen Kis Domonkos Márk, a Déryné Program ügyvezető igazgatója elmondta: Déryné Széppataki Róza korának kiemelkedő színésznője és művésze volt.

Pataki András és Kis Domonkos Márk a miskolci megemlékezésen | Fotós: Vajda János

„A magyarnyelvű színjátszás megteremtése az ő nevéhez fűződik, így nem kérdés, hogy személye nagyban hozzájárult a mai magyar színjátszás kialakulásához” – hangsúlyozta Kis Domonkos Márk. 

Pataki András, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára beszédében kiemelte: a színházművészetnek fontos feladata valamilyen jó hír vinni, ennek kiemelkedő példája a Déryné Program. 

„Elvinni azt a jó hírt, a művészet által azt az üzenetet, amit olyan kis közösségek is elérhetnek, akiknek nincs lehetőségük megismerniük a klasszikus színházakat" – mondta a helyettes államtitkár. Rámutatott: a minisztérium továbbra is elvihatott a hasonló célú programok támogatásában. 

A megemlékezés alkalmára külön összeállított produkcióval készült a Déryné Társulat. A jelenlévők Déryné Széppataki Róza naplójából, korabeli írásokból, kritikákból, valamint Katona József Dérynéhez írt szerelmes leveléből ismerhettek meg összeállítást. A produkciót ünnepélyes koszorúzás és mécsesgyújtás követte a sírhelynél. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában