Autómentes nap

2022.09.22. 11:38

Rekord Miskolcon! 13 perc alatt szelte át a várost

A bringás mindössze 13 perc alatt szelte át a várost, lehagyva minden más közlekedési eszközt.

HE

Mint minden évben, ezúttal is a kerékpáros érkezett elsőként célba csütörtök reggel az autómentes nap eljutási versenyén. A Felső-Majláth és a Városház tér közötti útszakaszt mindössze 13 perc alatt tette meg. A tavalyi időt 4 perccel javította meg, és csak 2015-ben ért el ilyen jó eredményt az eljutási verseny akkori kerékpárosa. Néhány perc elteltével futott be a személyautó, a menetideje 19 perc volt, majd az MVK Zrt. villamosa és elektromos autóbusza is megérkezett, épp egyszerre, 21 percre volt szükségük. A futó sem szégyenkezhet, hiszen 42 perc alatt tette meg a cseppet sem rövid távot. 

Ingyen utazhatnak 

Miskolc immár 22. alkalommal vesz részt az Európai Mobilitás Hét és autómentes nap szervezésében. A rendezvény a fenntartható és környezetbarát városi közlekedést népszerűsíti. Cél, hogy minél kevesebben közlekedjenek autóval, és minél többen kerékpárral vagy villamossal, autóbusszal. Ennek érdekében ma az autósok és családtagjaik egész nap ingyen utazhatnak a közösségi közlekedési eszközökön, ha felmutatják forgalmi engedélyüket. 

Valószínűleg sokan hallottak az autómentes napról, mert többen is két keréken érkeztek a Szent István térre, ahol a bringásokat reggeli várta. Ez volt a jutalmuk, hogy előnyben részesítették a környezetkímélő közlekedési eszközt. 

Jobban figyelnek 

Az eljutási verseny első befutóját, Vincze Leventét, a DVTK kerékpáros szakosztályának vezetőjét kérdeztük, hogyan látja a város biciklis szemmel.  

– Kerékpárral gyorsan lehet haladni, hiszen szerintem mindenki tapasztalja, hogy amíg az autók hosszú sorban állnak és várakoznak, addig a bringások mellettük elhajtanak. Az, hogy két keréken rövid idő alatt el lehet jutni bárhová, nagyon nagy előny, és mindenkit arra sarkallok, hogy ha teheti, közlekedjen inkább kerékpárral – fogalmazott Vincze Levente. 

Hozzátette: akkor kell csak vigyázni, amikor vizes az út, mert olyankor csúsznak a villamossínek, amelyeken ilyenkor óvatosan kell áthajtani. Azonban azt vette észre, hogy az autósok ma már sokkal jobban figyelnek a bringásokra, mint néhány évvel ezelőtt. Figyelni kell ott is, ahol a járdára festették fel a kerékpárutat, mert ott előszeretettel sétálnak a gyalogosok, tologatják a babakocsit. 

– Miskolcon azonban szinte mindenhová el lehet jutni kerékpárral, városszerte egyértelműen felfestették, hogy hol haladhatnak – tette hozzá. 

Elektromos busz 

– Látom, sokan érkeztek ma kerékpárral, vagy gyalogosan, valószínűleg ez okozta, hogy ma még az autósok is egész jól tudtak közlekedni a városban – jegyezte meg Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere a Szent István tére tartott sajtótájékoztató keretében.  

Demeter Péter, az MVK Zrt. vezérigazgatója pedig jelezte: 

Idén indítottak először elektromos autóbuszt az eljutási versenyen. Kicsit változtattak a busz útvonalán, mert korábban, amikor az északi tehermentesítőn kellett végighaladnia, esélye sem volt, hogy versenybe szálljon a többi közlekedési eszközzel. Így most egyszerre ért be a villamossal. 

– A kollégák azt tapasztalták, hogy a város reggeli forgalma meglehetősen alacsony volt, kevesebb személyautó volt az utakon, mint más napokon. Kérem, aki teheti, tegye le az autót és utazzon villamossal vagy busszal – fűzte hozzá. 

A miskolci önkormányzat képviselői ezután tájékoztatót tartottak a „Szinva Zöld folyosó” koncepcióról, a Szinva mentén tervezett közösségi terekről és a szombati kerékpáros bejárásról, amit szintén a Szinva vonalára terveznek. Hangsúlyozták, ezek a programok is szorosan összefüggnek a környezet és természet védelmével. 

Figyelemfelhívás 

Az európai autómentes napot 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják meg. A szervezők szeretnék erősíteni a társadalom környezettudatosságát. Fel kívánják hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, valamint a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában