Jegyzet

2022.09.28. 16:22

A fegyver nem játék

Pap Gyula

Pap Gyula

Fotó: ÉM

A fegyverviselési engedély általában szigorúan meghatározott körülmények között, feltételek mellett éles lőfegyverekre vonatkozik. Igaz, hogy a gáz- és riasztófegyverek nem számítanak lőfegyvernek, ám így is szigorú szabályok vonatkoznak ezekre. És szintén engedélyköteles, ha valaki akár önvédelmi célból, közterületen szeretne magánál ilyet tartani. Ergo, ha mai Rambóként villogunk nyilvánosan vele, bizton számíthatunk súlyos büntetésre anélkül is, hogy egyszer elsütnénk.

Az otthoni tároláshoz nem kell engedély, de ennek is szigorú szabályai vannak, csak használat esetén kerülhet elő a mordály. Relatíve jó hír azonban, hogy a jogos önvédelem nem tiltott, ám ember legyen a talpán, aki feszült helyzetben, mondjuk egy a lakásba történő erőszakos behatolásnál akár életveszélyes szituációban világosan felismeri, meddig terjed a joga.

Valójában morbid tanács, de alaposan megfontolandó, mit válasszunk, mert nem mindegy, hogy egy éles eset után a bíróság vagy a halottkém vizsgálja ügyünket.

Használna-e fegyvert önvédelemből?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában