Kárpátaljai kapcsolat

2022.08.04. 07:00

Új programok vihetik előre az együttműködést Kárpátaljával

Két év kihagyás után ismét személyesen egyeztetett egymással a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és a Kárpátaljai Megyei Tanács. A 25 éves múltra visszatekintő együttműködés új elemekkel is bővült.

ÉM

Együttműködési Megállapodást írt alá Bánné dr. Gál Bolgárka és Volodimir Csubirkó

Fotós: ÉM

Együttműködési Megállapodást írt alá Bánné dr. Gál Bolgárka és Volodimir Csubirkó

Fotós: ÉM

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzatnak továbbra is fontos a kárpátaljai kapcsolat, ezért most – két év, a világjárvány okozta kényszerszünet után – ismét tárgyalóasztalhoz ültek a felek, és meghatározták a következő évek együttműködési területeit – tudatja az önkormányzat közleménye.

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a Kárpátaljai Megyei Tanáccsal most aláírásra került Együttműködési Megállapodásról elmondta, az a 2022-24-es évek közös feladatait és együttműködési lehetőségeit fogalmazza meg többek között a környezetvédelem, a turizmus, a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és árvízvédelem területén. 

– Ezen kívül készen állunk a közös pályázatok folytatására mind a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., mind a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna Interreg finanszírozta programokban, továbbá segítjük a testvértelepülési kötelékek kialakítását és a befektetésösztönzés területén is együttműködünk – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke.

Volodimir Csubirkó, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke hozzátette: 

– Javasoltuk az együttműködésünk bővítését, felvetettem, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye segítségével szorosabbra fűznénk viszonyunkat a szlovákiai Kassa megyével, amelybe bevonnánk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is, hiszen ez a térség így alkot egy szerves egészet. Ezen kívül kitértünk a háború okozta nehézségekre, és megköszöntük a megyének és Magyarországnak is az eddigi segítséget.

Az eseményen részt vett Kuti László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja is, aki üdvözölte a felek újbóli kapcsolatfelvételét.

A megbeszélések után a Megyeháza, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. finanszírozásával közel egy tonnányi, 1 millió forint értékű tartós élelmiszerből álló csomagot adományozott a Kárpátaljai Megyei Tanácsnak, amelyet a szervezet eljuttatt az arra rászorulóknak, a háború áldozatainak.

Kárpátalja és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kapcsolata

A két megye együttműködésének alapját a Magyarország (akkori nevén Magyar Köztársaság) és Ukrajna közötti, jószomszédság és az együttműködés alapjairól 1991-ben aláírt Szerződés jelenti. Ezt követően Borsod-Abaúj-Zemplén és Kárpátalja kapcsolatai a 2011-ben megkötött

Együttműködési Megállapodásra épülnek. Az abban foglaltak szerint a két megye helyi közösségeinek együttes tevékenysége hozzájárul a határon átnyúló területfejlesztéshez. A minőségi bortermelésnek Kárpátalján is nagy hagyománya van, amely a turisztikai kapcsolatok közös kiindulópontja.

Az ukrán partnerrel több pályázati programban is részt vett Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzata, az egyik ilyen kiemelt terület a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által koordinált pályázatok, a másik a 2014-2020-as Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna Határon Átnyúló Együttműködési Program (HU-SK-RO-UA).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában