Fejlesztés

2022.08.22. 14:00

Új automatákkal könnyíti a jegyvásárlást a MÁV

Megyénkben tíz új vasúti jegykiadó automatát szerelt fel a MÁV és további öt telepítését kezdték el.

DA

Egyre több automata kerül megyénkbe is

Fotó: MÁV-Start

A digitális kor elvárásaihoz igazodva a MÁV fejlesztésekbe kezdett. Tavaly ősszel a meglévő 178 jegyautomatája újult meg. Idén pedig 375 további automatát rendelt a szervezet. Ezek több mint 80 százaléka már üzemel szerte az országban. A továbbiak telepítése pedig várhatóan év végéig befejeződik – közölte a MÁV-Start az MTI-vel.

Félezer automata üzemel

A megrendelt új jegykiadó automatákból 275 kártyás és készpénzes, míg 100 kizárólag bankkártyás fizetésre alkalmas. A fejlesztésnek köszönhetően országszerte mintegy 500 automatából juthat évente több millió utas az eddigieknél is kényelmesebben menetjegyhez, bérlethez – tudtuk meg.

Interaktív térkép mutatja

A nagyobb vidéki állomásokon az eladott jegyeknek körülbelül a felét vásárolják automatákból az utazók.

Az elővárosi vonalakon jellemzően újabb típusúakra cserélték az automatákat. A nagyobb utasforgalmú vidéki állomásokra és megyeszékhelyekre pedig felújított eszközöket helyeztek. A  weboldalon található interaktív térkép segítségével tájékozódhatnak az utasok az jegyautomaták helyéről az egész országban. A miskolci Tiszai pályaudvaron és környékén összesen hat felújított automatából vásárolhatnak. Felsőzsolcán és a Hernádnémeti-Bőcs állomáson pedig folyamatban van az új masinák felállítása. Megyénkben Mezőkövesden, Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen és Szerencsen szintén egy-egy felújított automata működik. Emellett a telepítés folyamatban van Emődön és Tokajban és Sárospatakon újabb jegyautomatát állítanak fel. Azokon az állomásokon, amelyeken pénztár vagy automata üzemel, csak érvényes menetjeggyel lehet a vonatokra felszállni. A vonaton menetjegy csak pótdíj ellenében vásárolható.

Hibáknál segít a MÁVdirekt

Azok számára, akik nehezebben kezelik az új technikai vívmányokat, vagy nincs bizalmuk hozzá, tájékoztatót állított össze honlapján a MÁV.

A vásárlási folyamat során látható összegek nem tartalmazzák az 5%-os automatás kedvezményt, de azt a végösszegből minden esetben levonja a gép. A fizetési képernyőn már a kedvezményes ár látható. Egyes vonatok több sorban jelennek meg, ami azt jelenti, hogy a vonat különböző mértékű felárakkal vehető igénybe. Az automata bankjegy- és érmekészlete véges, ezért 7700 forintban maximalizálták a legnagyobb visszaadható összeget. 

Ha az automata nem tud visszaadni, a vásárlást sztornózza és a bedobott pénzt visszaadja. Számlázási adat regisztrálásához és az ehhez tartozó ügyfélkód előállításához, illetve a gép meghibásodása esetén a MÁVdirekt telefonszámát kell hívni: +36 (1) 349 4949 -at. Ha az automata nem nyomtatja ki a jegyet, pedig a fizetés megtörtént, a kezelt jegy sorszámát szintén a MÁVdirekt-nek kell bediktálni. Az összeget az ügyfélszolgálat visszatéríti – írja a mavcsoport.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában