Kánikula

2022.08.13. 14:00

Száraz melegben nem nyírják a füvet Miskolcon

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. a szárazságra való tekintettel szünetelteti a kaszálást a közterületeken, amíg a fű számára kedvező időjárás vissza nem tér.

ÉM

Fotó: Ádám János

A tűzveszélyes, invazív fajokkal fertőzött, valamint a belógó, közlekedés szempontjából a beláthatóságot akadályozó területeken a kaszálás a meleg ellenére is folyamatos. A melegebb időjárás 26 fokig segíti a fű növekedését, de a jelenlegi extrém meleg és UV sugárzás a növényzetet kiégeti, a talaj kiszárad. A magasabbra hagyott fű a reggeli párát (ha van ilyen) megfogja és némi nedvességhez jut. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a magasabb növényzet jobban hűti a környezetét. 

Forrás: Ádám János

Megvédik az élőhelyeket 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kérésére a Miskolci Városgazda évek óta egy természetvédelmi szempontból előnyös kaszálási módszert végez a Szinva-, Hejő-, és Pereces-patak mentén. Minden évben a patakmedrek két oldalán legalább 1,5 méter szélességben szükséges a növényzetet meghagyni augusztus végéig, ugyanis a vízfolyások medrei élőlényeknek adnak otthont. 

Ezek ökológiai folyosóként is funkcionálnak, az élőlények ez alapján tájékozódnak. Fontos szerepet töltenek be a halak, hüllők és kétéltűek mozgásában, táplálkozásában egész életükben. A vízfolyások partjain a növények között megjelennek a rovarok, melyek táplálékot nyújtanak a madaraknak, továbbá búvó és táplálkozó területnek használják. A Szinva-patakon rendszeresen megjelenik -táplálkozás céljából- a fokozottan védett fekete gólya, de a vadkacsa állomány is folyamatosan nő. Mindezt figyelembe véve a természetes élőhelyek megőrzése érdekében a fűkaszálási munkálatokat a madarak költési időszaka után végzik el a patakmedrekben is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában