Szerencs-Ond

2022.08.10. 16:00

Névadójának állított szobrot a városrész

Az újkori történelemben a két település Szerencs-Ond néven összeforrt.

Serfőző László

Dr. Koncz Zsófia és Nyiri Tibor leplezte le a névadó mellszobrát

Fotó: Serfőző László

A fáma úgy tartja, hogy amikor Árpád vezér a honfoglalás idején egy magaslatra érkezett a jelenlegi történelmi borvidéken, a táj szépségét meglátva így szólt: „Ma ád Isten szerencsét e tájon rátok Ond és Tarcal” (vezérek). Ma az idézett mondat minden szava egy földrajzi helynek felel meg, „ma ád”-ból lett Mád, Istenből az Isten-hegy – ahol a mondat elhangzott –, szerencsétből Szerencs, tájonból Tállya, rátokból Rátka, végül a két vezér neve, Ond és Tarcal.

Tarcal település már korábban szobrot emelt a névadónak, Ond viszont vasárnap délután tartott hasonló programot a szerencsi városrészen. A szerencsi önkormányzat és a Szerencsi Városgazda Nonprofit Kft. által megvalósított alkotás leleplezése előtt Nyiri Tibor szerencsi polgármester adott átfogó tájékoztatást a történelmi korszakról. Megjegyezte, az újkori történelemben a két település Szerencs-Ond néven összeforrt.

Forrás: Serfőző László

– Jól emlékszünk rá, hogy néhány éve Ond még önálló életet élt, nekünk azonban minden alkalmat meg kell ragadnunk, ahol ezt hangsúlyozni tudjuk, ez a mai nap is ilyen – mondta egyebek mellett a polgármester.

Dr. Koncz Zsófia, a TIM miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az ondiak ragaszkodnak történelmi múltjukhoz és hagyományaikhoz.

– Ebből én kis koromtól kezdve nagyon sokat tanultam, hiszen lépésnyire lakom a városrésztől, már-már tiszteletbeli ondinak tartom magam. Engem mindig lenyűgözött, hogyan tudják tisztelni településüket a helyiek – mondta a miniszterhelyettes.

A mellszobor leleplezését követően „Ond vezér napja” elnevezéssel tartottak kulturális és sportprogramokat, valamint elkészítették Ond vezér kedvenc aprósüteményét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában