Odaadják a kulcsot

2022.08.30. 19:43

Megújult a István-kúti kulcsosház

Több éves előkészítést követően varázsolta újjá a Zempléni-hegység szívében található István-kúti egykori faházat és a kőházat az Északerdő Zrt.

ÉM

A felújított kulcsosház átadásán

Fotó: VTF

Az István-kúti Nyírjes az ország egyik legelső, 1953 óta védett területe, azaz már bő 30 évvel a Zempléni Tájvédelmi Körzet 1984-es megalapítása előtt fokozottan védetté nyilvánították az itt élő növények és állatok miatt. A megvalósuló fejlesztés szerves része annak a tudatos, 2010 óta tartó folyamatnak, melynek során a kormányzat mindenki számára elérhetővé teszi, felújítja és bővíti az állami erdőgazdaságok kezelésében lévő erdőterület turisztikai infrastruktúráját több mint 27 milliárd forintot költve napjainkig ökoturisztikai fejlesztésekre - közölte Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a pihenő keddi átadásán.

Továbbra is óvják a természeti értékeket

A felújított épületek közvetlenül az Országos Kék Túra útvonal mellett fekszenek, de egyéb turistautak is vannak a közelben. A területhez nem vezet gépjárművel járható, burkolt út, járművel csak az erdészeti utakon közelíthető meg. 

Az államtitkár kiemelte, hogy az utóbbi hetekben sokan megkérdőjelezték az erdőkkel való gazdálkodás létjogosultságát, szakszerűségét. Ez a helyszín azonban – ahol évtizedek óta összhangban van a természetvédelem, a gazdálkodás és az ökoturizmus – a bizonyíték arra, hogy az erdők hozzáértő kezekben vannak Magyarországon. 

Mint mondta, a jogszabályok megfelelő keretet biztosítanak a fenntartható gazdálkodásra, amely egyszerre szolgálja a természeti értékek védelmét és a társadalom igényeit a rekreációra és az erdőből származó faanyagra egyaránt. Mindez jó válasz az erdők kezelésével kapcsolatos aggályokra. 

"Magyarországon nem kell az erdőket a jól szabályozott gazdálkodástól félteni" - emelte ki az eseményről beszámolva az Agrárminisztérium közleménye. 

A csodálatos környezetben fekvő négy évszakos István-kúti pihenőhely a Magyar Természetjáró Szövetség vezetésével létrejött konzorciumban valósult meg a Széchenyi 2020 Program keretében. Az erdőgazdaság évtizedek óta szálláslehetőséget kínál az egykori erdészházakban, amelyek a mostani felújítás után teljes mértékben kiszolgálják a természetjárók igényeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában