Itatókkal segítik a vadakat

2022.08.03. 11:30

Szomjaznak az állatok a Bükkben - Jó lenne, ha a turisták nem borogatnák ki a vizet

Az erdei patakok kiszáradása leginkább a halak, kétéltűek és más víziállatok számára lehet végzetes.

DA

Forrás: Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület/Facebook

Kiszáradt a nagyobb patakok kivételével szinte az összes kis és közepes vízfolyás áradt a Bükk erdeiben – állítja közösségi oldalán a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület.

A természeti környezet bő egy hónap alatt végbement változását képsorozattal is alátámasztotta a szervezet, amelyen az látszik, ahogy az utolsó csepp vízért érkeznek inni az erdei állatok.

– Kutatócsoportunk elsősorban adatgyűjtéssel foglalkozik. Több jó minőségű fényképezőgépünk működik a Bükkben évek óta, amelyek segítenek pontos képet kapni az állatok mozgásáról és állományáról – mondta Cserkész Tamás, a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület tagja. – A nagy melegben jellemzően a Bükki Nemzeti Park munkatársai, illetve a vadásztársaságok helyeznek ki itatókat, azokra a helyekre, ahol sok patak száradt ki az erdőben. Az itatókat igyekeznek a forgalmas turistautaktól távol eső részekre tenni, hogy a kirándulók ne találják meg őket, és ne borogassák ki a vizet belőlük, mert sajnos ilyenre is akadt már példa. A vizet rendszeresen cserélik, illetve újratöltik. 

Még képesek túlélni 

Az erdő állat- és növényvilága számára nem ismeretlen az aszályos időszak.

– A vadak jól ismerik azokat a helyszíneket és víztartalékokat, ahol a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is vízhez juthatnak. A Bükk előnye, hogy mészkőhegység, így rengeteg vizet képes eltárolni a felszín alatt. Tehát a jelenlegi helyzet nem okoz tömeges pusztulást a szárazföldi állatok között. A vízben élő halak és kétéltűek esetében azonban valóban végzetes lehet a patakok kiszáradása. Az idei hosszan tartó kánikula pedig már mindenképpen a klímaváltozás számlájára írható. Valószínű, hogy a jövőben egyre több ilyen aszályos időszakra lehet majd számítani. Éppen ezért a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén már átfogó védelmi munka indult a kisvizes élőhelyek megóvása érdekében – tájékoztatott a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában