Zempléni Településszövetség Napja

2022.08.18. 12:00

Hercegkúton ünnepelt a településszövetség

Közösen tartottak két, nagy hagyománnyal rendelkező rendezvényt.

BSZA

Fotós: BSZA

Közös rendezvénybe fonták össze a 24. alkalommal megrendezett Zempléni Településszövetség (ZTSZ) Napját, valamint a szintén hagyományos nemzetiségi fesztivált Hercegkúton. 

Az esemény összekapcsolásának hátteréről Májer József, a 70 várost és falut tömörítő településszövetség elnöke elmondta: a ZTSZ Napját az 1997-ben megrendezett Európa-hét emlékére szervezik meg minden esztendőben. A pandémia miatt ugyan most két évig szünetelt a rendezvény, de az év eleji elnökségi ülésen úgy döntöttek, nyáron folytatják a programot, amelynek lényege, hogy a tagtelepülések kulturális közösségei bemutatkozzanak. Idén egy fotópályázatot is hirdettek fiataloknak, amelyre sok pályamunka érkezett. 

Rák József, a vendéglátó település polgármestere azt mondta, hogy a településszövetség programja jól illeszkedik saját hagyományos rendezvényükhöz, ezért fogadták szívesen a kezdeményezést. Az eseményen a hercegkútiak a saját borászati, gasztronómiai és kulturális értékeiket mutatták be. 

A közös értékek a jövő alakításához is nagy erőt adnak

- Dr. Stumpf István

Dr. Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Hercegkút szülötte és díszpolgára úgy fogalmazott: nagyon örül annak, hogy szülőfaluja látja vendégül ezt a két, nagy hagyománnyal rendelkező rendezvényt, mert a közös értékek a jövő alakításához is nagy erőt adnak. 

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte: a világpolitikai és világgazdasági események eredményeként úgy tűnik, egy időre biztosan vége a szinte korlátlan források időszakának. Ilyenkor válnak igazán hasznossá az olyan szervezetek, mint a ZTSZ, amely a települések számára módot ad a nehéz időszakot áthidaló összefogásra. 

Aros János, Sárospatak polgármestere kifejtette: az idő azt igazolta, hogy mindenképpen megéri egy olyan közösséghez tartozni, mint a ZTSZ. Ez a szervezet ugyanis módot ad arra, hogy ha probléma adódik, a közösség tagjai egymásra is támaszkodhassanak. A ZTSZ Napját jövőre Tiszalúcon rendezik meg.

(A borítóképen: Májer József köszönti a résztvevőket)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában