Ezt látnia kell!

2022.08.03. 17:00

Határátlépő nagyragadozók

Ingyenesen megtekinthető kisfilm és letölthető füzet készült a Kárpátok élővilágáról.

DA

A Kárpátok régió kulcsfontosságú nagyragadozói közé tartozik a barnamedve is

Fotó: Shutterstock

Lezárult az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság két és fél éves projektje, amely a nagyragadozók természetes élőhelyei közötti átjárhatóságot vizsgálta. A „Nyílt határok a vadon élő állatok számára a Kárpátokban” című kutatás fontos eleme volt a kommunikáció, a felnőttek, a diákok és a gyermekek szemléletformálása – írja közösségi oldalán a nemzeti park. Ennek részeként gyönyörű kisfilmet forgattak az állatok életéről és egy színes képeket tartalmazó tájékoztatót adtak ki – utóbbi az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának honlapjáról tölthető le digitális formában a projekt összefoglalásának alján.

Védik az élőhelyeket

A Kárpátok hegységei és élővilága egyedülálló szépségű, kiemelkedő természetvédelmi értéket képvisel, és egyúttal csodálatos kulturális örökséggel rendelkezik. Mivel mind a térségben élők száma, mind pedig a települések infrastrukturális ellátottsága jelentősen nőtt, ezért a nagyragadozók életterei beszűkültek.

A fajok fennmaradásra érdekében minden eddiginél fontosabbá vált az élőhelyek és az azok közötti biztonságos útvonalak, ökológiai folyosók fenntartása.

A területen négy ország - Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna - osztozik, ezért az emberek és a nagyragadozók harmonikus együttéléséhez is nemzetközi együttműködés vált szükségessé.

A kisfilm erre igyekszik ráirányítani a figyelmet. Az tájékoztató kiadvány pedig elsősorban diákoknak készült. Célja a Kárpátok régió kulcsfontosságú nagyragadozó állatfajainak: a barnamedvének, a szürke farkasnak és az eurázsiai hiúznak a megismertetése, életmódjuk, jellemzőik bemutatása – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában