Y-híd

2022.08.15. 14:00

Lesz egy hely Miskolcon, ahol legálisan lehet graffitizni

A Vörösmarty utcán elbontott épületek helyén parkot épít a NIF Zrt., annak része lesz több, asszimetrikusan elhelyezett pengefal.

Hajdu Mariann

A terület jelenleg depóként funkcionál | Fotó: Ádám János

Graffiti parkot tervez a miskolci önkormányzat az Y-híd lábához, a Vörösmarty utca azon szakaszára, ahol korábban, az építkezés kezdetén a házakat lebontották. A hírt hivatalosan nem erősítették meg a városházán, az Y-híd beruházója, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) azonban igen: a terület kialakítása egyébként is az ő feladatuk.

Építőanyag depó

Korábbi kérdésünkre – a tereprendezés a beruházó vagy a miskolci önkormányzat feladata lesz-e – ezt válaszolták: „a tereprendezési munkálatokat, a földmunkát és növénytelepítési munkálatokat is a kivitelező végzi majd el a kivitelezést követően a tervekben leírtak alapján”.

A korábban elbontott épületek helye jelenleg építőanyag depóként funkcionál, erősítette meg az általunk tapasztaltakat újabb kérdéseinkre küldött válaszában a NIF.

Zöldfelület és térkő

„A helyszínen tárolt anyagok beépítését követően a területen Miskolc önkormányzatának koncepciótervét alapul véve egy úgynevezett Graffiti Alkotóparkot alakítunk ki. A park végleges terveinek kidolgozása az önkormányzattal együttműködve zajlik jelenleg. A kivitelezés a tárolt építőanyagok felhasználását követően kezdődhet meg és befejezési határideje 2022. év vége.”

A 3000 négyzetméteres nagyságú park nagy része zöldfelület lesz, tájékoztatta még portálunkat a beruházó cég, a fennmaradó részt pedig térkővel burkolják majd. A park területén egymáshoz képest aszimmetrikus pengefalakat alakítanak ki, különböző nagyságú alkotófelületekkel.

A NIF Zrt. további tájékoztatása szerint a területen a városban létesített parkokhoz hasonlóan itt is padokat és szeméttároló kukákat helyeznek ki.

Graffiti parkot alakítanak ki az épülő Y-híd mellett lévő falnál. | Fotó: Ádám János

Egységes felület

„A parkot déli irányból határoló, jelenleg kerítés funkciót ellátó, elbontott épületek meghagyott falazatai is megújulnak, megerősítésüket követően egységes felületet kapnak”, nyilatkozta még a NIF kommunikációs osztálya. Korábban azt is írták, hogy az érintett területek növénygondozási illetve karbantartási feladatait még 3 éven keresztül, jótállás keretein belül a vállalkozó végzi. A jótállási időszak leteltét követően az említett feladatok a miskolci önkormányzat feladatkörébe fognak tartozni. 

Az Y-híd – amelynek egyik ága a Vörösmarty utca folytatásaként a Tiszai pályaudvar, a másik Martinkertváros felé halad majd – október 31-ig készül el a tervek szerint, december végén tervezik átadni a forgalomnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában