Szárazság

2022.08.19. 17:30

Ezt tette az évszázados aszály: kiszáradóban a Lázbérci víztározó

Kevesen emlékeznek rá, hogy ilyen alacsony lett volna a környező településeket egészséges ivóvízzel ellátó tó vízszintje.

SZB

Forrás: Kazincbarcikán láttam, hallottam Facebook-oldal

Az aszályos időszak hatására a felszíni patakok és folyók vízhozama jelentősen csökkent az ország egész területén. A lehulló csapadék hiánya pedig a vízgyűjtő területeken okoz komoly problémát.

Az ivóvíz a legfontosabb 

Általánosságban megállapítható, hogy az aszályos időszak komoly feladatok elé állítja a víziközmű üzemeltető társaságokat, köztük a Borsod-Abaúj Zemplén, Heves, Hajdú-Bihar és Nógrád megye több száz településén ivóvizet szolgáltató ÉRV Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt.-t is. 
A vízhiányos területek ellátása szempontjából kiemelt jelentőségű az úgynevezett regionális rendszerek működtetése, folyamatos bővítése, ezáltal a vízbázisok összekötése, egyes térségek ellátása „több lábon állásának” megteremtése. 

Mint az ÉRV-től megtudtuk, a társaság – a lakosság érdekeit szem előtt tartva – a haváriák elhárítását minden esetben prioritással kezeli, és az esetleges vízhiányok idejére lajtos kocsikat biztosít, továbbá kiemelt figyelmet fordít a folyamatos hálózatrekonstrukcióra is. 

Forrás: Kazincbarcikán láttam, hallottam Facebook-oldal

Az ellátást nem veszélyzeteti 

Az utóbbi napokban a közsségi médiában nem túl szívderítő képek jelentek meg a fontos ivóvízbázisként számontartott Lázbérci víztározóról, emelynek vízszintje jelentősen csökkent, elriasztó látvány nyújt az egyébként közkedvelt kirándulóhely. 

Az sem mellékes – sőt –, hogy a Lázbérci víztározó több környező település egészséges ivóvízzel történő ellátásához biztosítja a szükséges nyersvizet. Mint a tározó kezelője, az ÉRV is megerősített, az utóbbi időszakban jelentkező szélsőséges időjárási körülmények következtében csökkent a víztározóban összegyűjtött és tárolt nyersvíz mennyisége. Hangsúlyozták azonban, hogy ez nem veszélyezteti a szolgáltatási terület ivóvíz-ellátottságát „A víztisztítóműben továbbra is a vonatkozó előírásoknak megfelelő minőségű ivóvizet állítunk elő” – fogalmaztak.

Négyezer kilométer vízvezeték 

A többségi állami tulajdonú ÉRV Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. négy megyében mintegy 4 ezer kilométer ivóvíz-közműhálózatot üzemeltet, több mint 700 ezer felhasználó egészséges ivóvízzel való ellátását biztosítva. A társaság számára kiemelten fontos a biztonságos, minőségi és folyamatos szolgáltatás fenntartása. 

A társaság szakemberei ebben az aszály sújtotta időszakban is mindent megtesznek az ellátás fenntartásáért, kérve az érintett települési önkormányzatok és a felhasználók takarékos és környezettudatos vízfelhasználását, az esetlegesen előforduló problémák esetén az együttműködést, megértést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában