Rezsi

2022.08.09. 11:30

Figyelem, ezek zabálják az áramot az otthonunkban!

Összeszedtük tételesen, hogy egy-egy elektromos eszköz mennyi energiát fogyaszt.

ÉM

Fotó: Shutterstock/Illusztráció

A rezsicsökkentés fenntartása érdekében hozott kormányzati döntés után, miszerint az átlagfogyasztás felett fogyasztóknak piaci áron kell fizetniük az elhasznált energiát, a legtöbb magyar azonnal számolgatni kezdett, hogy belefér-e a keretbe, amivel a kormány számol. Az elektromos áram esetében ez a szám havonta 210 kilowattóra, azaz éves szinten 2523 kilowattórában határozta meg a kormány az átlagfogyasztást. A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) egy listát állított össze, amely tételesen leírja, hogy melyik készülék mennyi kilowattóra energiát fogyaszt el használata során.

Átlag értékek

Fontos megjegyezni, hogy minden esetben csak általánosságban becsülték meg az értékeket, minden készülék más és más. Ha pontos képet akarunk kapni a fogyasztásról, akkor érdemes megnézni a saját készülékünk címkéjét.

Az elektromos tűzhely az utóbbi évtizedben nagy trendjét éli, így a villanyszámlát is meg tudja nyomni egy-egy sütés, főzés. A lista szerint egy elektromos tűzhelyen egy heti étel elkészítése egy négytagú családnak 20 kilowattóra energiát emészt fel.

Hűtő, mosógép, laptop

A másik napi használatban lévő konyhai kiegészítő a hűtő, amely az MVM szerint 2 kilowattóra naponta, ami nagyjából egy hónapban 60 kilowattóra energiát emészt fel. A mosógép több esetben is speciális fogyasztónak számít, hiszen nem elhanyagolható a típusa és az sem, hogy milyen programon mosunk vele. Az MVM a következőket számolta ki: 1,8 kilogramm műszálas mosás 50 fokon kevesebb, mint 1 kilowattóra energia, egy 4 kilogramm pamutmosás előmosással 90 fokon körülbelül 2,5 kilowattóra és a heti mosás egy négytagú családnak 10 kilowattóra lehet.

A laptop lett mára a leggyakoribb munkaeszköz, amely átlagosan havi szinten átlagosan 12,5-25 terjedő kilowattórát jelent. Alvó módban egyébként harmadára esik vissza a fogyasztás, szóval ha nem használjuk a gépet, akkor érdemes inkább kikapcsolni. A „legkevesebb” áramot a mobiltelefon töltése emészti fel, esetében 100 teljes töltés fogyaszt el 1 kilowattóra villamos energiát.

A világítás nagyban függ az izzó típusától. Az MVM erről a következőket írja: a 40 wattos 25 órányi használata felel meg 1 kilowattórának, ez egy 65 wattos esetében 16 órányi használata felel meg 1 kilowattórának. A 100 wattos izzó 10 órányi használata, valamint egy energiatakarékos izzó (20 watt): 50 órányi használat eszik meg 1  kilowattóra áramot.

Kánikula, tehát klíma

A kánikulában egyre többen alkalmaznak mobil vagy rendes klímát. A szakértők szerint a leggyakrabban használt 3,5-kilowatt hűtőteljesítményű, átlagos hatékonyságú invereteres klíma fogyasztása nagyjából 1,1 kilowatt óránként (1,1 kilowattóra). Ha a mostani hőségben naponta 5 órát klímázunk, az értelemszerűen 5,5 kilowattóra, harminc napra számolva 165 kilowattóra. Ez természetesen függ a teljesítménytől és attól is, hogy milyen fokozatra állítjuk a klímát, és mekkora hőmérsékletről kell lehűtenie a szobát. Általában, ha már közelebb áll a szoba hőmérséklete a beállítotthoz, akkor csökken a fogyasztás is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában