2022.08.05. 07:00
Drágulhat a kenyér
Emelkedik a pékek rezsije, a szükséges alapanyag ára és a szállítási díj is. Azt valószínűsítik, hogy ezer forint is lehet egy kiló alap fehér kenyér.
Várhatóan nem marad érintetlenül a kenyér ára
Fotó: Vajda János
Jelentős szórás mutatkozik a különféle összetételű és méretű kenyerek piacán. Közös jellemző az emelkedő árszint, amelyhez nem társul például kiemelkedő tartósság sem.
Az általunk megkérdezett - nevük elhallgatását kérő - pékek egybehangzóan állították: nem csoda, hiszen emelkedik a rezsijük, az szükséges alapanyagok ára és a szállítási díj is szökik felfelé, így hamarosan már a legolcsóbb kenyér kilóját is ezer forintért kell adniuk. Ugyanezt erősítette meg a TV2 Tények összeállítása is. Egyes piaci szereplők szerint nem elképzelhetetlen, hogy napokon belül 20 vagy akár 30 százalékkal többet kell majd fizetni a kenyérért. Egy kiló akár ezer forint is lehet.
Szakemberhiány
Jelenleg a szupermarketek pultjain az 500-600 forintos csomagok a jellemzőek. De akad közel kétezer forintos kenyérfajta is.
A pékségek nem csak a bekerülési költségek meglódulása miatt vannak bajban. Sújtja őket a munkaerő- és legfőképpen a szakemberhiány. A nem könnyű munkára már kiemelt bérekért is nehezen lehet jó szakembert találni - panaszolják.
Közben a kézműves pékségek térhódítása azt mutatja, hogy a vásárlók ízlése megváltozott az utóbbi években. A nagy cégek tömegtermékeit egyre kevesebben keresik. Ugyanakkor egyre nagyobb divatja van a házilag készített mindennapi betevőnek – és a megfelelő eszközök is rendelkezésre állnak ehhez. Ezt a pékek nem feltétlenül nehezményezik, mert így látják a vásárlók is, hogy mennyi munka van egy finom kenyér elkészítésében.
Tíz-tizenöt napra is eltarthatóA Magyar Pékszövetség kihirdette, melyik kenyér nyerte a 11. Szent István-napi Kenyérversenyt. A Szent István napi Kenyér első helyezettje a balmazújvárosi Gulyás kenyér, amit a Balmaz Sütöde Kft. kemencéiben sütöttek ropogósra, felelevenítve a gulyások békés életének egyik alapvető élelmiszerét. Az idei nyertes kenyér hosszú érlelésű, kovásszal készült. Négyféle lisztet használtak fel, többek között a teljes kiőrlésű liszt is gazdagítja a terméküket. A kenyér jól átsült, vastag héjazattal rendelkezik. Ez biztosítja a régi paraszti kenyereknek megfelelő akár 10-15 napos eltarthatóságot. |