Társasházak

2022.08.11. 14:00

Az emelkedő energiaár csipegeti a közös költséget

Az áramköltségek duplájára növekedését leginkább a liftes, korszerűsítésre váró társasházakban élők tapasztalják majd meg.

ML

Forrás: MW

A villamos energia árának augusztus 1-jével történt emelkedését a távfűtéses panelházakban élők idén még nem tapasztalják meg. Arra azonban föl kell készülniük, leginkább a tízemeletes, több felvonót működtető épületek esetében, hogy a közös költségek emelkedés várhatóan napirenden lesz a jövő évi társasházi közgyűléseken.

Lakások száma alapján

A rezsicsökkentés fogyasztási korlátozásáról szóló, július 21-én megjelent rendelet egyértelművé tette, hogy a társasházak csak a földgáz-fogyasztásban jogosultak a kedvezményes lakossági ár igénybevételére. Az egyedi gázkazánnal fűtött társasházakban így lehetőség van arra, hogy a lakások száma alapján osszák fel a hatósági árban adott gázmennyiséget. Közös spórolásra lesznek kényszerítve azonban annak érdekében, hogy benne maradjanak a kedvezményes árú gázfogyasztási kvótában. Problémát okozhat viszont, ha a közös fűtésre használt energiamennyiséget túllépik, akkor ugyanis az lesz a kérdés, milyen elvek szerint fizessék majd a rezsicsökkentés feletti, hétszer magasabb gázárat az alacsony fogyasztású garzonban és a 100 négyzetméteres lakásban élők? Erre a helyzetre a lakóközösségnek kell megtalálnia a saját megoldását. A Társasházi Háztartás szakportál javaslata szerint megoldás lehet, hogy az almérők alapján figyeljék az egyes albetétek fogyasztását, a többletet pedig igazságosan osszák el. De közgyűlési határozat is születhet arról, hogy egy bizonyos négyzetméter, vagy tulajdoni hányad feletti lakások viselik a túlfogyasztásból adódó többlet terheket. Teljesen igazságos döntés viszont nehezen hozható, mert a fűtött falak számától a lakásokban élők számáig számos tényező nehezítheti a megegyezést.

Eltérő mértékben

A társasházi áramfogyasztás esetében viszont nincs lehetőség a közösen használt, az adott kvótán felül árban a duplájára emelkedő áramszámla lakásonkénti elosztására.

Az energia árának emelkedését épület típusonként eltérő mértékben érezhetik majd meg a lakástulajdonosok a közös költségek emelkedésében. A legnagyobb áramdíj növekedés a nagyobb, több liftes, elektromos szellőzőmotoros, saját kazánnal rendelkező házakat fogja érinteni, míg a legkönnyebb helyzetben most azok a négyemeletes panelépületekben élők vannak, ahol nincs felvonó, megtörtént a villamos rendszer felújítása, a házak szellőztetését pedig mechanikus elven működő szellőztető szerkezetek végzik. Ha ráadásul panelprogramos az épület, az már csak „hab a tortán” – értékelte a Diósgyőrtől a belvárosig a legkülönbözőbb társasháztípusokat kezelő Miskolci Közös Képviselet vezető tisztségviselője, Bíró Tamás.

Ki kell tudni gazdálkodni

A villamos energia árának változása épülettől függően 1000-3000 forint havi közös költség emelkedést jelenthet lakásonként augusztus 1-jétől a társasházi szakportál számításai szerint. A miskolci közös képviselet vezetője úgy gondolja: ezt az összeget ki kell tudni gazdálkodni az ez évre elfogadott közös költségből. A befizetett díjakból viszont nagyobb keretet kell majd elkülöníteni erre a célra, ami mindenképpen hátrányosan érinti a társasházakat. A közös költség újratárgyalására jövő év januárjától lehet majd visszatérni, amikor már tisztán látják, hogy az energiaárnak milyen tényszerű hatása lesz az épületek fenntartására. A kiadások várható emelkedését azonban tetézi a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) alá tartozó vállalkozások megszüntetése – tette hozzá Bíró Tamás. A költséghatékonyságra tekintettel ugyanis a karbantartói feladatokat katás vállalkozók végezték el, akiknek szeptembertől más adózási formára kell áttérniük, ami ugyancsak rendkívüli költségnövekedést jelenthet a társasházak fenntartásában. Rendkívüli közgyűlést azonban most csak azoknál a házaknál lehet indokolt összehívni, amelyeknél drasztikus kiadásnövekedés várható a következő hónapokban.

A rezsiszabályok változása egyelőre nem érezteti hatását az ingatlanpiacon – jelezte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A novemberi, decemberi számlákból derül majd ki, hogy egy-egy lakásnál mennyire sikerült takarékoskodni a rezsiköltségeken, az átlag feletti fogyasztáshoz köthető lakáseladási és lakásvásárlási hullám így meglátása szerint 2023 elején jelenhet meg a lakáspiacon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában