Így ünnepeltek Sárospatakon augusztus 20-án

2022.08.20. 18:47

A világ térképére emelnék a Tokaj-Hegyalja Egyetemet

Sárospatak díszpolgári címét Wáberer György pataki öregdiák kapta meg.

BSZA

Fotó: Bódisz Attila

Magyarország 1022 éves, és rajtunk múlik, hogy a későbbiekben lesz-e Sárospatakon magyar szó, valamint a tokaji szőlő és bor ad-e megélhetést az itt élő embereknek – fogalmazott ünnepi beszédében a Rákóczi-vár udvarán megrendezett augusztus 20-i ünnepségen dr. Horváth Ágnes, a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora. Kiemelte: Lorántffy Zsuzsanna, I. Rákóczi György felesége iskolavárost épített Sárospatakon, a városba hívta a kor legnagyobb pedagógusát, Comeniust, ami óriási szellemi innovációnak számított akkoriban. A 16. század óta a legjelentősebb intellektuális beruházásnak pedig a Tokaj-Hegyalja Egyetem létrehozását nevezte, amely – mint elmondta – egy éves fennállása alatt megduplázta hallgatóinak létszámát. A további tervek között említette, hogy 10 év alatt a világ borászati, idegenforgalmi, pedagógiai térképére felkerüljön az intézmény. Kiemelte: a továbbiakban infrastrukturális fejlesztések indulnak, bővíteni kívánják az oktatók körét, valamint szeretnék emelni a külföldi diákok számát is.

Az eseményen átadták a város kitüntető címeit is

Ezek között Sárospatak díszpolgári címét Wáberer György pataki öregdiák, Tokaj-Zemplén fejlesztéséért felelős kormánybiztos kapta az önkormányzat döntése alapján, a Pro Urbe-díjat pedig dr. Hauser Zoltán az egri Eszterházy Károly Egyetem korábbi rektora kapta, aki jelentős szerepet vállalt a Tokaj-Hegyalja Egyetem létrehozásában is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában