Tokaj-Heygaja folyékony aranya

2022.08.13. 15:19

A Tolcsvai Borfesztivál a település reklámja

Több mint két tucat helyi borászat kínálja a környkeny termett szőlőből készült legjobb nedűit.

BSZA

Fotó: Bódisz Attila

A pandémia miatt két éves szünet után szervezték meg újra a Tolcsvai Borfesztivált, amely így már tizenhetedik alkalommal várja vasárnapig a látogatókat. A pénteken elkezdődött programsorozat központi szerepét ezúttal is a tolcsvai borok töltik be. 

Csoma Ernő polgármester az esemény megnyitóját megelőzően a Boon-nak elmondta: több mint két tucat helyi borászat kínálja a legjobb nedűit a vendégeknek. Néhányan a fesztivál helyszínén felállított faházakban kóstoltatnak, mások pedig saját pincéiket is bemutatják az érdeklődőknek. Mindezek mellett könnyűzenei és más programok színesítik az eseményt. Csoma Ernő megemlítette: a korábban szépen fejlődő helyi turizmust a koronavírus-járvány – mint a világon mindenhol – Tolcsván is visszavetette. A borfesztivál egyik fontos szerepe az, hogy visszacsábítsa a vendégeket a településre – tette hozzá. 

Öt nagyarany  

A programsorozatot dr. Hörcsik Richárd Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője nyitotta meg, aki arra emlékeztette a megjelenteket, hogy éppen húsz éve kapta meg Tokaj-Hegyalja kultúrtáj kategóriában a világörökségi címet. Felidézte, hogy 2002 előtt, az előkészítés idején sok kétség volt a helybeliekben, hogy ez a cím vajon a fejlődést hozza-e el, vagy az életet nehezítő kötöttségeket hoz magával. Mérleget vonva az elmúlt húsz év tapasztalataiból a honatya kijelentette: a világörökségi cím motorja lett a térség fejlődésének. 

Értékelése szerint azonban az igazi előrelépés csak 2010-ben, a polgári kormány megalakulása után érződött igazán, azóta több hullámban érkezett komoly támogatás a Tokaji Borvidékre. Mint elmondta, legutóbb – Wáberer György kormánybizutos irányításával – 150 milliárd forintnyi fejlesztési forrást szavazott meg a kormány Tokaj-Hegyalja és Zemplén fejlesztésére. Ez a program zajlik most. Az idei Tolcsvai Borfesztivált megelőzően a Tolcsva-Erdőhorváti Hegyközség borversenyt is szervezett, amelyre ezúttal 86 minta érkezett. 

Csoma Ernő kiemelte: a minőséget az mutatja a legjobban, hogy a megmérettetésen 5 nagy arany, 29 arany, 38 ezüst és 11 bronz minősítés született és ketten kaptak csupán oklevelet. A borfesztivál megnyitóján a polgármester és a képviselő összesen 12 különdíjat adott át a kiemelkedően teljesítő termelőknek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában