Bükki erdőtűz

2022.07.04. 14:00

A Jávorkúton nyaralók is csatlakoztak az oltani induló önkéntesekhez

Egy évtizede volt volt a mostanihoz hasonlóan jelentős erdőtűz a Bükk-fennsíkon.

ÉM

Nem tudni még pontosan, hogy mitől keletkezett tűz a Bükk hegységben. Fotó: Ádám János

Nem tudni még pontosan, hogy mitől keletkezett tűz a Bükk hegységben. Fotó: Ádám János

Előreláthatóan még napokig tűzőrséget tartanak a Jávorkút közelében szombaton hajnalban eloltott erdőtűz közelében, hogy megakadályozzák a lángok újabb fellobbanását. Sok az odvas- és holtfa, amely még most is izzik, egy-egy lábon álló fatörzs bármikor kiborulhat, ezért továbbra is azt kérik a kirándulóktól, hogy kerüljék el az érintett erdőterületet. A turistautakat ugyanis sehol nem zárták le.

Egyelőre nem tisztázott, mi okozta pénteken Jávorkút közelében az erdőtüzet. A lángoknak bükkösök, új telepítésű erdők, továbbá 100-120 éves faállományok estek áldozatául mintegy 65 hektáron, emellett néhány hektár erdei- valamint lucfenyő is komoly károkat szenvedett. A kárfelmérés még tart, pontos adatokat későbbre ígért a területet kezelő ÉSZAKERDŐ Zrt., amelynek vezérigazgatója, Zay Adorján tegnap kiadott közleményében a tűzoltók mellett az oltásban segédkező önkéntesek munkáját is megköszönte.

Nem mondták vissza az előfoglalást

A tűzesethez legközelebb, mintegy másfél kilométerre található Jávorkúti Panzió vendégei nem voltak közvetlen veszélyben, az oltás idejére sem telepítették ki őket a szállásaikról – tudtuk meg Marton Kinga ügyvezető tulajdonostól. Természetese akadtak, akik megijedtek a hírektől és elmentek, de nem uralkodott el pánikhangulat. Sőt volt, aki csatlakozott az oltani induló önkéntesekhez, akik tudomása szerint közel százan voltak a környékről, Ómassáról, Répáshutáról és Csipkéskútról.

Ha nem jön szombat hajnalban az eső, talán most is oltanánk” – mondta azért nem kis megkönnyebbüléssel a hangjában. A közösségi oldalukra is kitett egy esős videót, hogy minden aggódónak jelezze: náluk minden rendben van. Az előfoglalással érkező vendégek ugyanis érdeklődtek, hogy a tűzeset után mi a helyzet, de nem mondtak vissza egyetlen foglalást sem.

„A leégett táj persze nagyon csúnya” – tette hozzá, de kirándulók azóta sem kerülik el a Bükk-fennsíkot, ami kedvelt kirándulóhely. A katasztrófaturizmus jeleit azonban Jávorkúton nem tapasztalni.

Vörös kód

A mostanihoz hasonló kiterjedésű erdőtűz legutóbb 2012 márciusában történt. Akkor a Bükk-fennsík egy másik területén, Nagymezőn 50 hektár védett, míg közel 20 hektár fokozottan védett területen égett a növényzet. Mivel bűncselekmény gyanúja merült fel, tűzvizsgálati eljárás indult az ügyben – írta meg annak idején a Borsod Online.

Fotó: Juhász-Léhi István
Fotó: Juhász-Léhi István

A portál Bükki Nemzeti Park botanikai szakvéleménye alapján közzé tette azt is, hogy a leégett területen 4 fokozottan védett, 62 védett és 25 lokális értékű növényfaj fordul elő, amelyek egy része a tavaszi állapot ellenére súlyosan károsodott. A növényzet sokszínűsége néhány év múltán visszaállt.

Tilos a tűzgyújtás

A tíz évvel ezelőtti híradásból kiderül: 2012 tavaszán éppúgy tűzgyújtási tilalom volt érvényben az ország területén, mint most, 2022 júliusában. A fokozott tűzveszély időszakában pedig tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, az erdei tűzrakó helyeken, a vasút és közút menti fásításokban, de szigorúan tiltott a parlag és gazégetés is. Saját belterületi ingatlanra nem vonatkozik ez a tilalom.

2012-ben:

2022-ben:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában