35 éven át szolgálta a település lakóit

2022.07.18. 12:00

Szobrot kapott és névadó lett az egykori cigándi háziorvos

A Cigándon töltött három és fél évtized alatt minden családdal kapcsolatba került az egykori orvos.

BSZA

Összefogással szobrot készíttettek a cigándiak dr. Ablonczy Pál egykori helyi háziorvosnak, aki 35 éven át szolgálta a bodrogközi település lakóit, és 10 éve hunyt el. Róla nevezték el a helyi egészségügyi központot is, amely Bodrogközi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ helyett immár Dr. Ablonczy Pál Egészségügyi Központ lett. 

A szobor – a település szülötte, vagyis Czigándi Varga Sándor alkotása – közadakozásból készült el, mintegy 150-en járultak hozzá a költségekhez. A három civil kezdeményező György István, Oláh József és dr. Fodor Berta volt. 

A méltatás során elhangzott: Dr. Ablonczy Pál 1950. október 3-án született Agg­teleken, Ablonczy László református lelkipásztor és Kövér Anna harmadik gyermekeként. Az általános iskolát Tiszadorogmán kezdte, és Miskolcon fejezte be, majd ugyanitt 1969-ben érettségizett a Földes Ferenc Gimnáziumban. A gimnáziumi évek alatt leginkább a természettudományok érdekelték, földrajzból kiváló eredményeket ért el, szerette az ásványokat, barlangászkodott. Geológus szeretett volna lenni, ám papgyerekként az akkori hatalom ezt nem tolerálta, nem vették fel. Egy huszárvágással a 116. számú Ipari Szakmunkásképző Intézet felvonószerelői szakára került, amelyet el is végzett. 1971 szeptemberében azonban már a Debreceni Orvostudományi Egyetem általános orvosi szakán tanult. Az egyetem elvégzése után 1977. október 15-én állt munkába Cigándon a községi tanács alkalmazottjaként. A rendszerváltást követően vállalkozó orvos lett, 1994-ben pedig háziorvosi vizsgát tett. 

Növekvő szakmai elismertsége mellett a cigándi közösség meghatározó alakjává vált. Közel 20 éven keresztül önkormányzati képviselőként is tevékenykedett egészen haláláig. 1975-ben házasságot kötött Dudás Márta Máriával, házasságukból három gyermek született: Dániel, Pál és Sára. 

Dr. Ablonczy Pál éveken át vitte egyedül Cigánd két háziorvosi körzetét. 2004-ben kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Pro Sanitate díjat kapott. 

2011-ben diagnosztizálták nála a gyilkos kórt, amely nem sok időt hagyott neki hátra. 

Betegsége utolsó heteiben is dolgozott, nem hagyta abba „szolgálatát”. 2012. június 28-án a sátoraljaújhelyi kórház intenzív osztályán, rövid szenvedés után, családja körében távozott az élők sorából. A cigándi temetőben díszsírhelyen nyugszik. 

Halálát követően 2012. augusztus 19-én Cigánd posztumusz díszpolgára lett. A mostani civil kezdeményezés azért indult el, hogy készüljön olyan szobor, mely méltó módon kifejezi az egykori orvos helyi közösségben élő nagyságát és jelentőségét. 

A nemes cél megvalósulását Cigánd önkormányzata is támogatta. A háttérből segítette a szervezést, hiszen dr. Ablonczy Pál neve és szellemi öröksége örökre összeforrt Cigánddal. 

A város vezetőségének és képviselő-testületének döntése értelmében vette fel a Bodrogközi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ dr. Ablonczy Pál nevét. Az erről szóló emléktáblát Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere és dr. Szulics Péter, az intézmény ügyvezetője leplezték le. 

Éjjel is szolgálatban volt 

A kezdeményezők nevében dr. Fodor Berta az eseményen elmondta: a Cigándon töltött három és fél évtized alatt minden családdal kapcsolatba került az egykori orvos. A helyiekkel együtt örült, ha gyermek született, és együttérzett velük, ha valaki eltávozott az élők sorából. A szakgyógyszerész szerint kevés területen kaptak budapesti szintű szolgáltatást a cigándiak, de az orvosi ellátás tekintetében ez így volt. Kiváló diagnoszta és megbízható, empatikus ember volt dr. Ablonczy Pál, akit még éjjel is lehetett zavarni, ha baj volt, szó nélkül segített, ellátta a bajba jutott pácienst. Mint elmondta, ezért is gondolták, hogy akkor kerülnek a dolgok a helyükre, ha szobrot készítenek kiváló orvosuk emlékére, a nevét pedig felveszi a cigándi, térségi egészségügyi intézmény. Hozzáfűzte: amikor elindították a közadakozást, maga sem gondolta, hogy ilyen sokan hozzájárulnak majd a szobor költségeihez. Véleménye szerint mindez annak köszönhető, hogy az orvos emléke még mindig sokak szívében élénken él. 

A család nevében dr. Ablonczy Pál helyben élő fia, Ablonczy Dániel mondott emlékbeszédet. Kiemelte: édesapjával szinte mindenkinek van egy jó története. Bohém ember volt, aki nagykanállal élte az életet, különleges személyiség, de kiváló szakemberként nagy odaadással végezte a munkáját. Kiemelte, amikor felnőtt lett, akkor került igazán kapcsolatba vele, édesapja nem az az otthonülős apuka volt, de nagyon boldog gyermekkorral ajándékozta meg őt testvéreivel együtt.

(A borítóképen: Az emléktáblát Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere és dr. Szulics Péter, az intézmény ügyvezetője leplezték le | Fotó: Némethy András)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában