Választás 2022

2022.07.04. 10:35

Papírmetéltet csináltak a szavazólapokból (videóval)

A törvény szerint hétfőn meg kell semmisíteni a választási irodákban az áprilisi országgyűlési választás és népszavazás ajánlóíveit, a szavazólapokat és az egyéb választási iratokat.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

A választási eljárásról szóló 2013. évi törvény előírja: a szavazás után a szavazólapokat a helyi választási irodában kell elhelyezni, és kilencven napig meg kell őrizni úgy, hogy azok illetéktelenek számára ne legyenek hozzáférhetőek. A szavazást követő kilencvenedik nap utáni első munkanapon a választási iratokat – a jegyzőkönyvek kivételével – meg kell semmisíteni, a jegyzőkönyvek első példányát a Magyar Nemzeti Levéltárnak át kell adni, ott őrzik tovább.

Az április 3-i országgyűlési választás esetében a törvény szerinti határnap július 4-e. Vagyis a szavazólapokat ezen a napon meg kell semmisíteni a választási irodákban, ahogyan az ajánlóíveket, a szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket, a kinyomtatott szavazóköri névjegyzéket, a külképviseleti névjegyzéket, a levélben szavazók jegyzékét, a mozgóurnát igénylő választópolgárok kinyomtatott jegyzékét. Egyetlen kivétel lehetséges, amennyiben a választás eredményével összefüggő büntetőeljárás még folyamatban van. Akkor az érintett iratokat az ügy jogerős lezárásáig kell megőrizni.

Tonnákban mérhető iratmennyiség

Miskolcon kettő, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1-e és a 2-es számú országgyűlési egyéni választókerület dokumentumait őrizték hétfőn reggel 9 óráig, amikor megkezdődött az iratok elszállítása a városházáról a Petőfi utca 39-ben található épületbe. Ott nagy teljesítményű iratmegsemmisítővel lényegében papírmetélt készül a nap folyamán a sokmázsányi iratanyagból. A mennyiség érzékeltetése végett, csak ebben a két választókerületben 97 566-an járultak az urnákhoz április 3-án. 

Hasonló módon semmisítik meg ezen a napon a megye további öt választókerületében a dokumentumokat. 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében április 3-án összesen 332 098-an vettek részt a választáson. Az összes iratmennyiség tonnákban mérhető.

Nézze meg a videónkat!

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában