A természetvédelem ünnepe

2022.07.14. 11:08

Negyvenöt éves jubileumát ünnepelte a Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Park évfordulója alkalmából ünnepséget tartottak Kácson, hazánk legértékesebb vízicsigaélőhelyén. A köszöntők után szakmai bemutatók keretében számoltak be a nemzeti park munkájáról.

DA

Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára (b) és Tállai András, a térség országgyűlési képviselője (k)

Fotó: Vajda János

"Ezen a csodálatos helyen valaha a bencés szerzetesek gyógyfüvekkel gyógyítottak. Az 50-es, 60-as években pedig strandfürdő volt. Nagyon értékesek a források, amelyek a terület vízellátását biztosítják és megfelelő élőhelyet Európa legértékesebb vízicsigáinak" - mondta köszöntőjében Gácsi Jánosné, Kács polgármestere. "Az ingatlan most az állam tulajdonában van, de a természeti értékeket a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) kezeli."

Dél-Borsod ékszerdobozában

"A nemzeti park igazgatósága 45 éve gondoskodik a rábízott természeti kincsekről. Javítják három megye természeti sokszínűségét, munkájukat magas színvonalon látják el" - fejtette ki Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője. "Kács Dél-Borsod ékszerdoboza, természeti kincsekkel megáldott kis település, közkedvelt turisztikai célpont, barátságos emberek lakják. Ma mégsem ezekért vagyunk itt. A kácsi források 24 patak vizét gyűjtik össze, amely négy védett csigafajnak az élőhelye. Óriási dolog, hogy komoly összefogással sikerült ezt azt ingatlant újra állami tulajdonba venni és felelős gazdája lett a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. Jövőbe látó programokat is sikerül megfogalmazni, a Bükki Csillagda is ebben a választókörzetben van. Bízom benne, hogy ezek az értékek és az előttünk álló feladatok összekapcsolják a BNPI közösségét" – tette hozzá.

Barlangjaival vonzza a turistákat

Az elmúlt 45 év eredményeit elevenítette fel dr. Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára:

"Az állami természetvédelem önmagában nagyon fontos, de egyedül kevés, azt csak a helybéliek támogatásával tudjuk végezni. 1977 január 1-jén hatályba lépett a Bükki Nemzeti Parkot alapító jogszabály. Ebben az évben írták alá a Bős-Nagymarosi egyezményt, amelynek a következményeit máig nyögjük. Ekkor indult először útjára az amerikai Voyager űrszonda is, amely elsőként készített képeket a naprendszer bolygóiról. Tíz évvel ezelőtt, a 35 éves jubileumon Rakonczay Zoltán erdőmérnök idézte föl a nemzeti park megalapítását, de ma már nem lehet közöttünk. Az országban a harmadik nemzeti parkként alakult meg a Bükki Nemzeti Park. Elsődleges vonzereje a közel ezer méter tengerszint feletti átlagmagasságú Bükk hegység, amely 800 körüli barlangot tartalmaz. Kezdetben a nemzeti park területe 38 765 hektár volt. Ma 4500 hektárral több. A munkatársak száma is tízszeresére nőtt. Az ökoturisztikai létesítmények egy negyede is a nemzeti parban található. Országosan 200 tanösvény létezik, ebből a BNPI 50-et tart fenn. Évente 200 ezer fő a látogatottsága. Az igazgatóság 23 projektet valósított meg. Ma nagy divat az ökoturizmus. Ezt a helyet is ennek fogjuk szentelni. A Pénzügyminisztérium nyújtott segítséget az ingatlan megvásárlásához. Az invazív süllőhínárt megpróbáljuk eltüntetni a területről, felújítjuk az épületeket és ökoturisztikai nevelési központot fogunk kialakítani Kácson" – sorolta az államtitkár.

Végül Rónai Kálmánné, BNPI igazgatója köszönetet mondott a helyiek együttműködéséért, a Pénzügyminisztérium közbenjárásáért és az Agrárminisztérium szakmai támogatásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában