Járvány

2022.07.06. 14:00

Miskolcon a felnőttek körében támad a Covid

A statisztikák alapján újra emelkedő tendenciát mutat a pozitív koronavírus esetek száma. A tünetek enyhébbek.

ÉM

Fotó: Vajda János

Meredek emelkedésbe kezdett az elmúlt hetekben az új fertőzöttek száma. Mostanra a kórházban kezelt koronavírus betegek számán is látszik a járvány jelentős erősödése – derül ki a kormányzati koronavírus oldal,  a koronavirus.gov.hu heti jelentéséből. A múlt héten 4 663 új fertőzöttet regisztráltak, ami azt mutatja: tart az a trend, hogy hetente több mint 50 százalékkal nő a hivatalos statisztikákba bekerül covidosok száma (három hete 1 961, két hete 3 042 új fertőzöttről számoltak be). Az áldozatok számán ugyanakkor még nem látszik a járvány felerősödése: két héttel ezelőtti 21 után most 14 halálesetet jelentettek.

A felnőttek körében növekszik

„Az egy-két héttel korábbihoz képest kijelenthető, hogy vannak koronavírus által megbetegedett páciensek” – nyilatkozta megkeresésünkre dr. Poncsák Csaba háziorvos, aki arra is rámutatott: egyre több tünettel rendelkező beteg kér tesztet. „Vannak típusos tünettel rendelkezők, ilyen többek között a láz, az íz és szaglásvesztés, de azt fontos kiemelni, hogy már ezek a tünetek jóval enyhébbek a korábbiakhoz képest és 3-4 nap alatt enyhülnek is” – hangsúlyozta a szakember. 

A fiatalabb korosztályban egyelőre nem tapasztalható a betegszám növekedése, erről nyilatkozott az Észak-Magyarországnak dr. Török Lajos: „Nem észleltem a megelőző hetekben esetszám növekedést a pácienseim körében, egyelőre mintavételre sem volt szükség” – mondta a házi gyermekorvos. 

A vírus a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére buzdítják a szakemberek. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. Oltásra jelentkezni a háziorvosnál és koronavirus.gov.hu oldalon lehet. Pénteken az oltópontokon akciónapot tartanak – ekkor regisztráció nélkül is lehet menni oltásért.

Kapcsolódó cikkek:

Újra tombol a koronavírus: ez most a legjellemzőbb tünete

Ekkor érheti el Magyarországot a 6. hullám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában