Gombahiány

2022.07.02. 12:00

Régen kaszálhatták a gombát, most hozniuk kellett a fesztiválra

Nem ismertek lehetetlent Kissikátorban, hiszen a hagyományukhoz ragaszkodtak.

ME

Nincs megfelelő mennyiségű gomba az aszályos időjárás miatt nemcsak a Hangony völgyében, hanem szinte sehol az országban. Az elmúlt hetekben ezzel a ténnyel szembesültek a kissikátoriak is, akik ettől függetlenül megtartották a hagyományos gombafesztivált. Az Ózdhoz közeli kis zsákfaluba a nap folyamán ezres nagyságrendben érkeztek a vendégek. A főzőversenyre fordult a legnagyobb figyelem, a szabadtéri színpadon a kulturális programok kötötték le a vendégek figyelmét. 

Egy mázsával 

– Régebben kaszálni lehetett nálunk a vargányát, sajnos ez mostanra megváltozott – utalt a jelenlegi helyzetre Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere. – Nemhogy a környéken, de még a környező megyékben, sőt a Felvidéken sem találtunk megfelelő mennyiséget. Szerencsére, ha nem is könnyen, de meg tudtuk oldani ezt a feladatot, így a főzőverseny résztvevőit ki tudtuk szolgálni alapanyaggal. 

Egy mázsa gomba érkezett Kissikátorba, ezúttal vegyesen csiperkét és vargányát tettek a kondérba a benevezett csapatok. Azok a csoportok, amelyek évről évre mindig készülnek. Nem csupán az íz, hanem a látványvilág szempontjából is. A kisebb főzőállomásokon a versenyzők igyekeztek a zsűrit elkápráztatni, a központi üstben pedig a vendégek részére készült a finomság. 

Délután a kulturális programok kerültek előtérbe. Kissikátorban fellépett a Kissikátori Harmonika- és Népdalkör, a felvidéki testvértelepülés, Détér asszonykórusa is szórakoztatta a vendégeket. Volt magyarnóta-műsor, fellépett a Nagyanyám Blues-A és az Irigy Hónaljmirigy, a Triász nagykoncertet adott, a tartalmas nap pedig retró diszkóval zárult a faluban.

(A borítóképen: A múltat is idézte a kissikátoriak rendezvénye | Fotó: ME)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában