Vízhiány

2022.07.01. 20:00

A szolgáltatók szerint takarékoskodnunk kell a vízzel

Nem zárható ki a vízkorlátozás megyénkben, de a vízszolgáltatók felkészültek a nyári időszakra.

DA

Fotó: Bujdos Tibor

Az ország több településén vízkorlátozást vezettek be vízhiány miatt. Több helyen locsolási tilalom lépett életbe, illetve a vízellátásban nyomáscsökkenés tapasztalható. Megyénk vízellátó szerveinél érdeklődtünk, várható-e vízkorlátozás. 

Nőtt a vízigény 

„Társaságunk a megyében 119 településen 40 vízműtelepről szolgáltat ivóvizet” – nyilatkozta lapunknak Ritter György, a Borsodvíz Zrt. főmérnöke. Éves szinten 6-6 és fél millió köbméter vizet termelnek. A hőség miatt a Nyékládháza-, Encs- és Tokaj-központú üzemigazgatóságaik működési területén vízhiány ez idáig nem jelentkezett, mondta. Méréseik szerint a rendkívüli meleg miatt az elmúlt két hétben 20-40 százalékkal nőtt a vízigény az átlagoshoz képest. Szolgáltatási területükön több üdülőtelepülés is található, ahol ilyenkor a vízfogyasztás a sokszorosára nő. A vízhiány elkerülése érdekében kérik a lakosságot, hogy lehetőség szerint csökkentsék vízfelhasználásukat, ne locsolják a térburkolatokat, ne töltsék a kerti medencéket, korlátozzák a locsolást és az autómosást. 

A Borsodvíz Zrt. az elmúlt években a közműtulajdonos önkormányzatokkal együttműködésben végzett kútfelújítási, gépészeti felújítási munkákat, tervszerű karbantartásokat, és új kutak létesítésével készültek a nyári megnövekedett vízfogyasztási igények kielégítésére. Berendezéseik folyamatos terhelés alatt vannak, ezért nem zárható ki olyan, előre nem látható műszaki meghibásodás, vízbáziskapacitás-csökkenés, amely miatt átmeneti időre vízkorlátozást kell elrendelni. Vannak azonban új ivóvízszállító gépjárműveik és hálózatvizsgáló műszerkocsijuk, így az esetleges vízhiányt már többek között két vízszállító járművel igyekeznek kiküszöbölni. A vízszivárgások elhárítására a hőségriadó időszakában még nagyobb figyelmet fordítanak. Ügyeleti, megerősített készenléti szolgálatban dolgoznak, amely a hiba felmerülése esetén azonnal be tud avatkozni, tájékoztatta lapunkat a Borsodvíz Zrt. 

A többségi állami tulajdonú Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. négy megye (megyénk, Nógrád, Heves és Hajdú-Bihar) több száz településén közel 700 ezer fő számára biztosítja az ivóvizet. A társaság felkészült a várható extra igénybevételre, tájékoztatták lapunkat. 

A miskolci vízszolgáltató, a Mivíz Kft., illetve a miskolci polgármesteri hivatal sem tervez vízkorlátozást. „Amennyiben komoly, váratlan üzemzavar nem lép fel, akkor Miskolcon nem lesz szükség vízkorlátozás elrendelésére” – válaszolta kérdésünkre a hivatal, csatolta levelében Miskolc ivóvíz-korlátozási tervét is. Ebben az olvasható, hogy ha az ivóvíz természeti vagy egyéb elháríthatatlan okból olyan szintre csökkenne, hogy az alapfogyasztás 7 egymást követő napon várhatóan nem lenne kielégíthető, a vízkorlátozást a szolgáltató és a városüzemeltetési hivatal vezetőjének javaslatára a polgármester rendelné el a következő sorrendben: sport-, rekreációs, üdülési, fürdési, idegenforgalmi célú vízhasználat; aztán gazdasági, természetvédelmi, állatitatási, haltenyésztési vízhasználat; majd gyógyászati, valamint a lakosság ellátását közvetlenül szolgáló termelő- és szolgáltatótevékenységgel járó vízhasználat; végül a létfenntartási ivó- és közegészségügyi, katasztrófaelhárítási vízhasználat.

(A borítóképen: Nyáron több vízre van szükségünk | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában