Leégett erdő

2022.07.19. 07:00

Már van némi zöld is az elszenesedett jávorkúti erdő helyén

A természet megkezdte sziszifuszi munkáját, hogy újra zöldbe borulhasson a jó két héttel ezelőtt leégett erdő.

Szaniszló Bálint

Fotó: Szaniszló Bálint

Közel 65 hektárnyi területen égett le az erdő július 1-jén Jávorkút közelében. A terület a Natura 2000 hálózat része, maga a Bükk-fennsík kiemelt jelentőségű természet-megőrzési terület. A tűznek áldozatul estek egykor ültetett, tájidegen fenyvesek és néhány éve őshonos bükkel felújított területek. De elpusztultak fenyőerdő részek, és réteken is terjed tovább a tűz. A lángok elpusztítottak fokozottan védett és védett növényfajokat, valamint védett lepkék állományai sérültek meg. Ráadásul a lepkéknek most lett volna a szaporodási időszaka. Mivel a szárazság miatt a tűz a talajfelszínig mindent leégetett, így ennek közelében sem volt sok esély a túlélésre a kétéltűek számára sem. A terület gerinctelen állatvilágának regenerációja az elkövetkező években jórészt a szomszédos területekről való betelepüléssel lehetséges.

Előbukkant az élővilág 

A természet, miután elszenvedte a hatalmas traumát, azonnal nekilátott a sziszifuszi munkának, helyreállítani mielőbb, amit csak lehet. Az elmúlt hét végén már azt láthattuk a leégett területen járva, hogy a fekete, elszenesedett fák között kisarjadt a fű és kisebb rovarok is megjelentek már itt-ott.

A nyilatkozó szakértő is úgy vélekedett, hogy a természet önálló regenerációja hosszabb távon ellenállóbb, mint a telepített növény. Dr. Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy minden erdőnek létezik egy magbankja.  

„A talaj olyan magokat tartalmaz, amelyek nedvességre kicsíráznak és helyreállítják az erdőtakarót. A kezdeti időszakban a lágyszárú növények – szeder, málna – jelennek meg. A növényzet néhány évtized alatt alakul erdővé. Európában ezt a folyamatot a nemzeti parkok és az állami erdőgazdaságok is segítik, miáltal a fás szárúak előnyt kapnak. Ennek része lehet a növények magról történő szaporítása, vagy facsemeték ültetése. A másik lehetőség, hogy a már meglévő cserjéket terjesztik el, amire az ősz a legalkalmasabb.”

Eltávolítják a pusztítás nyomait 

Az Északerdő Zrt. szakemberei részben elvégezték a kár felszámolásának előkészületeit. A balesetveszélyes fákat eltávolították. Mihók István, az Északerdő Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy a terület kedvező természetvédelmi helyzetének visszaállítása, az értékes erdőállományok hosszú távú fenntarthatóságának megalapozása az elkövetkező időszak legfontosabb feladata. Ennek keretében a károsodott faanyagot teljes egészében kitermelik, elszállítják. Továbbá a természetes úton megújulásra képes fiatal csemetéket tőre vágják, a termőhely adottságaihoz igazodó talajelőkészítést és erdősítést végeznek el a későbbiekben. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában