Együttműködés

2022.07.06. 12:29

Lépés a versenyképesebb Magyarország felé

A gazdaság innovációs folyamatok támogatásában működik együtt a Miskolci Egyetem a Bay Zoltán Kutatóintézet-hálózattal.

ÉM

Horváth Zita, Grasselli Norbert

Fotó: Bujdos Tibor

A regionális és a hazai ipar innovációs folyamatainak elősegítése áll annak az együttműködési megállapodásnak a középpontjában, amelyet a Miskolci Egyetem kötött a Bay Zoltán Nemzeti Alkalmazott Kutatóintézet-hálózattal. Az intézmények közötti partneri kapcsolat az energiahasznosítás, a másodnyersanyagok újrahasznosítása és a közlekedés területén azokhoz a kutatási-fejlesztési tevékenységekhez kapcsolódnak, amelyek hosszú távon Magyarország versenyképességének megőrzéséhez járulnak hozzá.

A magyarországi kutatási-fejlesztési infrastruktúra, a hozzá kapcsolódó intézményi háttér fejlesztése és az egyetemek bekapcsolása az innovációs ökoszisztémába a 2017-2018-as években fogalmazódott meg erőteljesen – emlékeztetett Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora az ünnepélyes aláírási ceremónián. Ennek támogatására jött létre a science parkok hálózata, ami az egyetemek, kutatóintézetek és a vállalati szektor együttműködését támogatják, ezzel a régiók fejlesztésének motorjává válhatnak.

Az intézmény régóta együttműködik a Bay Zoltán Kutatóintézettel logisztikai és anyagtudományi területen, de tudatos, stratégiai együttműködésre mindeddig nem került sor. A mostani megállapodás azokat a pontokat rögzíti, amelyben egymás tevékenységét erősíthetik, elősegítve a kutatási tevékenység fejlődéséhez szükséges szakembergárda utánpótlását is – mondta a rektor.

A Miskolci Egyetem elsőként csatlakozik a nemzeti kutatóhálózathoz. Az együttműködésben olyan kutatási területeket határoztak meg, amelyeknek hosszú távon hatása lehet Magyarország gazdasági fejlődésére. Ezek közé tartoznak legaktuálisabban az energiatermeléshez és a hatékony energiafelhasználáshoz, a kritikus infrastruktúrák fenntartásához illeszkedő kutatások. Hasonlóképp fontos a légszennyezés csökkentéséhez, a kritikus infrastruktúrák fenntartásához, a közlekedéshez, a mobilitáshoz, továbbá a másodnyersanyagok újrahasznosításához kapcsolódó innovációs tevékenység – ismertette Grasselli Norbertl, a Bay Zoltán kutatóhálózat ügyvezető igazgatója. Az intézmény ugyanakkor szerepet vállal majd Miskolcon a gyakorlatra fókuszáló mérnökképzésben is. Az együttműködés lehetőséget kínál arra, hogy hatékonyan kihasználható legyen az az eszközpark, amit az egyetem az elmúlt években kiépített.

„Ez egy versenyképesebb Magyarország irányába tett lépés” – egyértelműsítette az együttműködés lényegét az igazgató.

Magyarországon a kormányzati támogatásnak köszönhetően duplájára nőtt a kutatásra-fejlesztésre fordítható forrás, aminek köszönhetően európai léptékben jelentősen nőtt a kutatók száma. Ezt már Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő hangsúlyozta az együttműködési megállapodást köszöntve. Álláspontja szerint az innovációs partnerség hozzájárulhat a magas hozzáadott értéket előállító hazai ipar versenyképességéhez, ezzel a régió és az ország gazdasági fejlődéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában