Hagyományok ápolása

2022.07.01. 16:01

Jubileumi hímzőpályázat és kiállítás

Szuper Miklósné Bohus Judit kapta a Kisjankó Bori díjat, a mezőkövesdi Pap Bernadett munkáját Folk Trend díjjal jutalmazták a jubileumi XXX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat kiállításának megnyitó ünnepségén július 1-jén Mezőkövesden.

ÉM

Fotó: MÚ

Az immár 30. alkalommal meghirdetett Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázatra összesen 120 alkotótól 540 pályamunka érkezett be.

Az eseményen dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntőjében elmondta, hogy 1963. augusztus 20-án rendezték meg az első Kisjankó Bori hímzőpályázatot, amelyet azóta töretlenül, rendszeresen megszerveznek. Hozzáfűzte, hogy a magyar népművészet, a magyar motívumkincs páratlan egész Európában, amelyet nem átvettünk valakiktől, más népektől, hanem a sajátunk.

A köszöntő gondolatok után Tállai András, miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő mondott beszédet, amelyben visszaemlékezett a pályázat névadójára, a mezőkövesdi híres íróasszonyra, Kisjankó Borira, aki egy egyszerű ember volt, de motívumaival, virágaival világraszólót alkotott. Tállai András kiemelte azt is, hogy az egész dél-borsodi térségben fontos szerepet kap a hagyományőrzés és -ápolás, ezért is tud közel 60 éve működni, élni és fejlődni ez a pályázat.

Tóth János, a Hagyományok Háza Hálózat vezetője a főszervezők nevében köszöntötte a pályázókat, az ünnepségen megjelenteket, melyben kiemelte, hogy már nemcsak hazánk szűkebb területén működő közösségek, de már az egész Kárpát-medence területén élő alkotó közösségek is részt vettek szép számmal az idei pályázaton.

A kiállításon Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, országgyűlési képviselő méltatta a népművészetet, az alkotókat, valamint bemutatta az Agrárminisztériumban elindított Folk Trend programot, melynek célja, hogy a gazdag magyar népművészetet tovább örökítsük úgy, hogy az alkotók olyan alkotásokat hoznak létre, amelyek nemcsak a vitrinben őrzik az elkészült népművészeti tárgyat, hanem azokat a mindennapokban alkalmazni, használni és viselni tudjuk.

A megnyitó gondolatok után Beszprémy Katalin, a Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület elnöke méltatta a pályamunkákat, kiemelte, hogy mintegy 340 alkotás kapott hagyományos vagy modern kategóriában minősítést, amely azt is jelzi, hogy évről évre egyre rangosabb, nívósabb a pályázatra beérkező alkotások.

A Hagyományok Háza, a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület által szervezett rendezvényen adták át a pályázat nyerteseinek díjait, elismeréseit.

A Kisjankó Bori díjat ez alkalommal Szuper Miklósné Bohus Judit vehette át több évtizedes eredményes szakkörvezető tevékenységéért, számos eddig kevésbé ismert hagyományos hímzéskultúra feltárásáért és igényes korszerű tovább éltetéséért. Tervezője és vezetője a Tótvázsonyi Hímző Műhelynek, a Kárpátaljai Magyar Hímzőműhelynek, Zoboralji Örökség Örzői Hímzőműhelynek, a Taliándörögdi Hímzőműhelynek, a Paloznaki Hímzőkörnek és a Csepeli Hímzőkörnek.

Az Agrárminisztérium Folk Trend díját a mezőkövesdi Pap Bernadett vette át Farkas Sándor miniszterhelyettestől a matyó hímzés megújító, innovatív feldolgozásáért.

A Lakástextília és közösségi terek textíliái, egyéni – hagyományos kategóriában Bogdán Erzsébet és Fischer Józsefné első helyezést ért el, míg egyéni- modern kategóriában Kissné Sponga Zsuzsanna kapta meg az elsőnek járó díjat.

Lakástextília és közösségi terek textíliái – csoportos – hagyományos kategóriában a szadai Hímzőkör lett az első, míg modern kategóriában a Hímzők határok nélkül csoport.

Öltözetek – hagyományos kategóriában Marton Jánosné matyó lobogósujjú legényingéért első díjat, modern kategóriában a Barkó Kézműves Egyesület kapta meg az elsőnek járó jutalomban.

A hímzőpályázat anyagát Mezőkövesden, két helyszínen, a Matyó Múzeumban és a Közösségi Ház kiállítótermében mutatják be a nagyközönségnek, amelyet szeptember 16-áig tekinthetnek meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában