Miskolci repülőtér

2022.07.04. 18:30

Év végére elkészül az új miskolci légimentő bázis

Az építkezés idejére a Miskolc Holding Zrt. a szomszédos volt reptér egy részének használatát is biztosítja a Magyar Légimentő Nonprofit Kft-nek – jelentette be Veres Pál polgármester.

Szaniszló Bálint

20220617 Miskolc Munkagépek dolgoznak a május 1-jei hatállyal végleg bezárt miskolci repülőtér helyén. A Borsod Megyei Aeroklub egykor élettel teli épületei elhagyatottan árválkodnak. A repülőtér főút felé eső sarkán azonban már építők szorgoskodnak, a légimentőbázist kezdték el építeni. Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország

Fotó: Ádám János

Megkezdődött a napokban az új miskolci légimentő bázis kivitelezése a volt repülőtér déli sarkában. A munkálatokat a dubicsányi székhelyű Borsod Konstrukció Kft. végzi és a tervek szerint az év végére épülhet meg és kezdheti meg működését a komplexum. A kivitelezőnek nettó 522,9 millió forintért egy mentőhelikopter befogadására alkalmas csaknem 300 négyzetméter alapterületű, acél pillérvázas szerkezetű hangárt és garázst kell majd kialakítania. Emellett öt személy elhelyezésére alkalmas, 160 négyzetméter alapterületű, a személyzet elhelyezésére szolgáló blokk kialakítása is a feladata lesz a kivitelezőnek, illetve rá vár egy fedett-nyitott gépkocsiparkoló és négy zárt tároló, valamint egy zárt szennyvíztároló kialakítása is.

Mentés magas színvonalon

A helyszínen járt hétfőn dr. Nagy György ezredes, a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóságának igazgatója, aki elmondta: a légimentési feladatokat az Országos Mentőszolgálat által alapított Magyar Légimentő Nonprofit Kft. látja el, a tulajdonosi jogokat pedig 2020. január 1-től a Készenléti Rendőrség gyakorolja. A légimentőbázisok optimális elhelyezésének feltétele, hogy a lehető legnagyobb hatótávolságban képesek legyenek Magyarország területét lefedni, egy-egy bázis mentési területe a legnagyobb területre – minél több embert érintve – terjedjen ki, a minél magasabb szakmai színvonalú segítségnyújtást támogatva. Ezt a célkitűzést hivatott támogatni az újonnan kialakítandó miskolci légimentő bázis is. 

Az Országos Rendőrfőkapitányság 2019. novemberében jelezte a tulajdonos Miskolc Holding Zrt-nek, hogy az új légimentő bázist a magyar állam tulajdonában álló területen kívánják megvalósítani, ezért vételi szándékukat fejezték ki a repülőtéren kialakítandó egy hektáros területre. Az új légimentő bázis helyszínéül szolgáló ingatlant a Miskolc Holding Zrt. 2020. novemberében értékesítette az állam részére.

Egy év alatt 475 riasztás

A miskolci légimentő bázis egyébként 22 éve üzemel, alapvetően a környező megyék ellátásáért felel, de távolabbra is riasztható az adott mentési helyzet függvényében. A bázison 4 helikoptervezető, 4 paramedikus és 7 mentőorvos látja el szolgálatokat.

Az elmúlt 12 hónapban a miskolci gépet 475 esetben riasztották. A riasztások elsősorban súlyos sérültekhez és egyéb, magas időfaktorú megbetegedésekhez (újraélesztés, stroke, infarktus) történnek. A riasztástól a beteghez érkezésig eltelt idő átlagosan valamivel 20 perc fölött alakult. 2021 decembere óta az ország összes mentőhelikopterén, így Miskolcon is elérhető a helyszíni vérátömlesztés lehetősége. Erre az Európában is a mentés élvonalába tartozó, potenciálisan életmentő beavatkozásra a bevezetése óta már 5 alkalommal került sor.

Veres Pál, Miskolc polgár mestere bejelentette: annak érdekében, hogy a kivitelezés ideje alatt is folyamatosan és biztonságos körülmények között tudjon a légimentési tevékenység működni, a Miskolc Holding Zrt. a szomszédos ingatlan használatát is biztosítja a Magyar Légimentő Nonprofit Kft-nek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában