Fejlesztés

2022.07.27. 20:00

Egy hónapnyi munka lehet még az avasi Horváth-tetőn - fotókkal, videóval

Az Avas rekonstrukciójának kezdete több városvezetési ciklusra nyúlik vissza, egy részét hamarosan átadhatják.

Hajdu Mariann

Egy hónapnyi munka van még körülbelül az Avastető fejlesztésében, így augusztus végén akár át is adhatják a látogatók számára, tudjuk meg a kivitelező cég, a Mento Környezetkultúra Kft. képviselőjétől, aki végigvezet minket az építési területen. Előzetesen megnézzük a műszaki rajzot: négy különböző hosszúságú sétány készült már el szinte teljesen, a leghosszabb az Avas aljától visz fel a kilátóig úgy 800 méter hosszan.

Az Avas rekonstrukciójának kezdete több városvezetési ciklusra nyúlik vissza. A pályázaton nyert forrást (másfélmilliárd forint) a jelenlegi városvezetés az előzőtől örökölte, a már meglévő terveket a mostani tovább bővítette. Magát a fejlesztést három részre osztották. Az első a Horváth-tetőé (ez közelít már a végéhez), a második szakasz az Avastető fejlesztése, a harmadik pedig magának az Avas kilátónak.

Leghosszabb sétány

Onnan, a kilátótól indulunk tehát, hogy bejárjuk az építkezés már majdnem kész részeit. Az előtte lévő parkolóból közelítjük meg, majd lépünk rá a leghosszabb sétányra. Van mit nézni, akár több útvonalat is választhatnánk. Elindulunk az egyiken, kavicsos utat várunk, de nem az, gyantaréteggel borították a tapadórétegét, tudjuk meg kísérőnktől.

– Nézze, mindössze kéthetes a fű – mutatja, pedig már szép zöld a domboldal egy része. A kivitelező cég képviselője megjegyzi, néhány napon belül jönnek a kertészek, hogy további növényeket, virágokat ültessenek a területre, oda, ahová már kitettek hét napozópadot is a leendő vendégek számára. Egyébként csupa fa a környék, az összes attrakció a régi fák tövében található.

Már kint vannak a padok, a szemetesek, sőt, az ivókutak is. Több esőmenedéket találunk a területen, benne padok, van néhány a mozgáskorlátozottak részére is. (Vécét, mosdót azonban egyet sem látunk, s mint megtudjuk, wifi sincs még.)

Többféle játszótér

Az első játszótér, ami az utunkba esik, a legkisebbeknek készült. A játékok között vastag gumiszőnyeg, hogy ne essenek nagyot.

A sétány mentén több helyen is kerékpártárolók, ha valaki biciklivel látogatna majd ide, egy picit távolabb pedig egy újabb játszóteret látunk, amely már a pár évvel nagyobb gyerekeknek ideális.

– Több szekcióra oszlik a park, a következő például a retró nevet kapta – monda kísérőnk. A padok valóban „retrók”, régi 70-es évek stílusú padokat újították fel ezen a szakaszon. Rácsodálkozunk a sűrűn felszerelt dizájnos világítótestekre – kísérőnk elárulja, egy bizonyos szakaszon fényváltós, távolról vezérelhető, wifis okoslámpákat szereltek fel.

Tovább sétálunk egy újabb játszótérhez, izgalmasnak ígérkezik a mászófal, látunk fantáziát a földbe süllyesztett trambulinokban is. Kicsit odébb az extrém sportpályához érünk, ez még nincs teljesen kész, a kivitelező cég munkatársától megtudjuk, extrém sportok szakembereinek az útmutatásával alakítják ki a pályákat. A szabadtéri fitneszpark eszközeit már felállították, haspad, bicikli, lépcsőző: mérjük fel gyorsan a terepet.

Felújított macskakövek

Elérkezünk ahhoz a pihenőhelyhez, ami majd kilátóként is funkcionál, a város elénk táruló látványától szinte elolvadunk. Van olyan élmény, mintha a kilátóból néznénk le a városra.

Visszakanyarodunk a sétányra, a kutyásoknak készített játszótérre. Itatókút is van számukra, valamint futtató és mindenféle játékok.

A kivitelező cég munkatársa még végigkísér bennünket két sétányon – ezek korábban is megvoltak – melyek korábbi macskaköveit felújították, a korlátokat is helyrehozták. Ott ahol bő egy évtizede leszakadt a támfal, kisebb pihenőhelyet alakítottak ki padokkal, süllyesztett és padalatti világítással. A bormúzeum mellett jutunk vissza a kilátóhoz.

Még nem tudni, mikor lesz a hivatalos megnyitó. A kivitelezők szerint térfigyelő kamerák felszerelésében gondolkodik a város, ez késleltetheti majd az esetleges átadást.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában