Időjárás

2022.07.30. 09:02

Citromsárga riasztás van érvényben a megyénkben is

A hidegfront előtt a keleti országrészben még 25-26 fok feletti középhőmérséklet várható, de délután, este az intenzív csapadékgócoknak köszönhetően mérséklődik a meleg.

Fotó: Shutterstock

Hidegfront többfelé intenzív zivatarral

Délelőtt az Északi-középhegység és a Dunakanyar környezetében lévő intenzív zivatarok ugyan lassú áthelyeződéssel, de fokozatosan észak felé haladnak. Az ismétlődő cellákból felhőszakadásra (> 25-30, egyes helyeken akár > 50 mm) is lehet számítani, illetve kisebb valószínűség mellett jégeső, viharos kifutószél (> 60-70 km/h) is előfordulhat. Eközben a Dunántúlon kiterjedtebb csapadékzóna halad kelet felé a beágyazott zivatarokkal, az erősebb gócokat arrafelé főleg rövidebb idő alatt lehulló intenzív csapadék (~ 10-20 mm) kísérheti.

A déli óráktól a front közvetlen előterében több helyen is hevesebb zivatarok kialakulása várható, amelyek akár rendszerbe is szerveződhetnek. 

A heves zivatarok súlypontja várhatóan eleinte inkább a középső tájakra, Duna-Tisza közére esik, majd késő délutánra, estére inkább az Alföld keleti felére és északkeletre helyeződik át. 

A zivatarokhoz 60-80 fölötti, néhol akár 90-100 km/h-t elérő, esetleg azt meghaladó viharos szélrohamok, felhőszakadás (helyenként rövid idő alatt ~30-50 mm csapadék) és jégeső (néhol 2 cm feletti átmérő) társulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában