Fürdőhelyzet

2022.07.09. 20:00

Az áremelések ellenére is népszerűek gyógyfürdőink

Ma már a gyógyfürdőkben is változatos strandélményben lehet része a látogatóknak.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

Megyénkben négy fürdő – miskolci Barlangfürdő, Bogács, Zsóry és Tiszaújváros - rendelkezik gyógyfürdő minősítéssel, amelyek idei forgalma a legtöbb helyen az áremelkedések ellenére is meghaladta a koronavírus előtti időszakot. Ezek nem azonosak a minősített gyógyvizet adó kutakkal, amelyből kilenc található Borsod-Abaúj-Zemplén megyében: Bogácson kettő, Mezőkövesden négy, Múcsonyban egy, Tiszaújvárosban szintén kettő - tudtuk meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ dokumentumaiból.

A Bogácsi Gyógy- és Strandfürdő, a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, valamint a Miskolc-Lillafüred ugyancsak gyógyhely minősítést kapott, bár utóbbi fürdővel nem rendelkezik. A Miskolctapolca Barlangfürdőnek pedig nincs gyógyvize, mégis gyógyfürdő.

Tíz évente újraminősítik

- Mi csak termálvízzel rendelkezünk, gyógyvízzel nem. Viszont gyógyászati részleget csatoltak hozzánk, ezért kaphattuk meg a gyógyfürdő címet – tudatta a Miskolctapolca Barlangfürdő egy munkatársa.

- A minősítéses rendszer egymásra épül. Mi 2016-tól vagyunk gyógyfürdő és 2018-tól gyógyhely. A gyógyvizek összetételük és gyógyhatásuk után kapják meg státuszukat. Ötven-száz fős betegcsoporton vizsgálja a hatóság legalább fél évig a víz hatását, amit Bogácson 2000-ben végeztek el – tájékoztatott Jacsó Zoltán, a Bogácsi Thermálfürdő Kft. ügyvezető igazgatója. - A gyógyfürdő minősítést tíz évente kell megújítani és bizonyos szolgáltatásokhoz is kötődik. Elegendő hozzá, ha egy fürdőnek van öt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által támogatott gyógykezelése, emellett többek között vizsgálják a környezetet és a medenceszámot. A gyógyhelyeknél a levegő tisztaságát és a zajszintet is ellenőrzik.

Megugrott a látogatószám

A Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőt leginkább mozgásszervi betegségekkel és kénes párája miatt felső légúti megbetegedésekkel keresik fel.

- Az első hat hónapban látogatói számaink mind a fürdőben, mind a szálláshelyeken meghaladták a 2019-es csúcsot – mondta Jacsó Zoltán ügyvezető igazgató. - A nyári szezonban teljesen vegyes korosztály látogatja a fürdőt, de a szezonon kívül inkább a nyugdíjasok. A vendégek egy harmada külföldi, többségében lengyelek, szlovákok, csehek és németek. A tavalyi nyári szezon áraihoz képest körülbelül 12-15 százalékos emelést hajtottunk végre. A gyógyfürdő területén a gyógyvízen kívül különböző masszázsok és gyógyászati-wellness kezelések is elérhetők. 35-39 Celsius fok közötti öt kinti és egy benti gyógymedencénk egész évben működik. Szezonban pedig az úszómedencénk és két gyermekmedencénk. Új szolgáltatásunk a fedett élményfürdő és három pályás csúszdával rendelkezünk.

Kompenzálták az áremelést

A Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő tizenhét éves gyógyfürdő státuszát idén újították meg.

- A jó időnek köszönhetően remekül alakul az idei évünk. Jellemzően Tiszaújváros és környékéről vegyes korosztály jár hozzánk, de nagyon sokan jönnek Szlovákiából és Lengyelországból is – fejtette ki Szénégető István, a Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő üzemvezetője. - Gyógyászati részlegünket a Tiszaújváros Városi Rendelőintézet kezeli. A fürdő kiegészítő szolgáltatásai között van gőzkabin, háromféle szauna és masszázs. Két 32-34 Celsius fokos szabadtéri és három beltéri 34-38 Celsius fokos gyógymedencét vehetnek igénybe a fürdőzők. Mivel önkormányzati fenntartásban működünk, a hatályos jogszabályok alapján június 1-ig nem emelhettünk az árainkon. Utána átlagosan 25-30 százalékos áremelés történt. Viszont ingyenessé tettük az eddig napi 500 forintba kerülő csúszdát és parkolóhelyeinket. Továbbá Európa második leghosszabb, 300 méteres Exatlon-pályáját építettük föl, ami szintén térítésmentesen használható.

Hétvégén a családosok

- Eddigi tapasztalataink alapján azok a törzsvendégeink is kezdenek visszatérni, akik a koronavírus alatt inkább otthon maradtak. Jelenleg minden kül- és beltéri medencénk üzemel. Gyógymedencéink 36-40 Celsius fok közöttiek. Fedett élményfürdőnk is van hullámfürdővel, jakuzzival – sorolta Sárdi Mónika, a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő műszakvezetője. - Reumatológus által felírt gyógykezelések vehetők igénybe nálunk izomfájdalomra, csonttörés utáni regenerációra. Általában hétköznap érkeznek hozzánk beutalóval, hétvégére pedig a családosok és külföldiek – szlovákok, lengyelek - strandolni. Eddig, különösen a forgalmas hétvégék miatt, úgy tapasztaljuk, hogy nagyobb a látogatószámunk, mint a 2019-es évben. Július 1-jén emeltünk az árakon, de a nyáron többször már nem szeretnénk - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában